Coś pikantnego



Travel Banner 728 x 90

Dziś przyrządzimy coś naprawdę mocnego. Dla prawdziwych mężczyzn. I nie będzie to samogon.

Pikantny gulasz wieprzowy

Składniki;  400 g łopatki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1papryka chili, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka estragonu, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 puszka krojonych pomidorów bez skórek, 6 łyżek oleju, sól, świeżo mielony kolorowy pieprz.

Przygotowanie; Mięso myjemy i kroimy w średnią kostkę.

Obraną cebulę, oczyszczona paprykę i papryczkę chili siekamy drobno. Dodajemy zmiażdżony czosnek.

Tak przygotowane mięso i dodatki umieszczamy w garnku z rozgrzanym wcześniej olejem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy i dusimy powoli dodając 1/3 wina. W czasie duszenia często mieszamy.

Gdy mięso zaczyna mięknąć, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Mieszamy i dusimy jeszcze 25 min.

Mi najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym i dużą ilością wody do popicia.

 

Be Sociable, Share!

One Response to Coś pikantnego

  1. Anna Maria Dębniak napisał(a):

    Rzeczywiście ostro 🙂 Za oknami rozkwita wiosna, zamawiam następny wpis z czymś wiosennym 🙂 Może coś na śniadanko… ciekawa jestem co wymyślisz 🙂
    ha, rzuciłam wiosenne wyzwanie = wiosenne gotowanie 🙂
    Anna Maria Dębniak ostatnio opublikowaÅ�..Jak przeżyć święta i nie przytyć? 28 marca godz. 20:30My Profile

Dodaj komentarz