Kapuśniak

.

.

Kapuśniak to zupa, która mocno jest zakorzeniona w naszym  polskim menu.  Króluje on w okresie jesiennym.

.

.

Oto  sprawdzone przepisy na Kapuśniak

Kapuśniak po słowiańsku

Składniki: 1,5 litra wywaru z mięsa i warzyw * 300 g kapusty * 4 ziemniaki * 1/3 szklaki fasoli perłowej * 1 cebula * 100 g wędzonego boczku * 1/2 szklanki śmietany * sól, pieprz, ząbek czosnku.

Przygotowanie: Kapustę pokroić, zalać połową wywary i zagotować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać pozostałym wywarem, gotować aż będą miękkie  Fasolę zalać zimną wodą. Ugotować i zostawić na 2 godziny. Potem zagotować i odcedzić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, dodać do kapusty razem z ziemniakami, fasolą i śmietaną. Zagotować i przyprawić do smaku.

Kapuśniak po staropolsku.

Składniki: 1,5 litra wywaru z mięsa i warzyw * 500 g kapusty * 4 ziemniaki * 4 suszone grzyby * 8 suszonych śliwek * 1 cebula * smalec * 1/2 szklanki śmietany * sól, pieprz, ząbek czosnku.

Przygotowanie: Kapustę pokroić i zalać wrzącym wywarem, zagotować. Grzyby i śliwki namoczyć w odzie przez 2 godziny i ugotować w osobnym naczyniu.  Cebulę obrać i drobno posiekać, lekko zarumienić na smalcu. Dodać do kapusty wraz z pokrojonymi w paski grzybami i śliwkami. Na koniec dodajemy śmietanę. Chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku.

Ja jeszcze lubię dodać do kapuśniaku mięso z wywaru.

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kapuniak-kuchnia-faceta