Królik na dwa sposoby.

 

Królik na dwa sposoby

Sympatyczny, a jaki smaczny. Odkąd żona wróciła ze szpitala, muszę gotować dla niej osobno. Ja z synem lubię potrawy mięsne pieczone. Natomiast żona musi jeść gotowane lub duszone. Stąd musiałem zrobić królika w dwóch wersjach, dietetycznej i pieczonego. Obydwie wersje są godne uwagi. Polecam spróbować obydwie.

 

 Królik wersji dla schorowanych .

Wymagane składniki:

Tusza królika * 4 marchewki * sól i papryka słodka * rękaw do pieczenia

Marchew obieramy. Myjemy i przekrajemy na pół wzdłuż. Królika nacieramy solą i papryką. Wszystko umieszczamy w rękawie. związujemy końce nitką. Umieszczamy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni na 90 minut. Gotowe.

Wersja dla faceta

Ta wersja wymaga trochę więcej składników:

Tusza królika * sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, *  pół kostki masła * 100 g boczku * 2 ząbki czosnku

Królika nacieramy czosnkiem i przyprawami. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Kroimy masło w kostkę i rozkładamy na około królika. Jak poprzednio, umieszczamy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni na 90 minut. Musimy pamiętać by co 30 minut podlać naszego króliczka sosem z naczynia, w którym się piecze , co zapobiegnie wysuszeniu mięsa. Gotowe

Be Sociable, Share!

3 Responses to Królik na dwa sposoby.

  1. Mięso królika jest bardzo zdrowe i szczególnie polecane dla alergików i małych dzieci.
    Jako hodowca królików rasowych polecam 😉

  2. Ja też uwielbiam zwierzęta. Szczególnie świnie, krowy i kurczaki. Ale królikiem, nie pogardzę 😉
    Mariusz Brzostek ostatnio opublikowa�..Sierpniowa paczka wtyczekMy Profile

  3. Kuba pisze:

    Również polecam królika jako danie mięsne, a najlepiej jeśli pochodzi z własnego chowu 😀
    Ostatni mój wpis : http://notatki.4use.pl/farmakognozja-i-ziololecznictwo/

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.