Panowie, tak nie można.

Dzieci na koloniach, żona wyskoczyła do koleżanki na parę dni, a wy z kuchni urządzacie Sajgon. Kumple wpadli na małe piwo, a na drugi dzień nawet szklanki na kawę nie ma. Jeśli wasza  kuchnia tak wygląda, to macie ode mnie czerwoną kartkę.

Wiecie co oznacza czerwona kartka?  – Zakaz wstępu?

O nie , w tym wypadku to podwójny zapieprz. Jeśli nie chcesz znów  słuchać jaki jesteś beznadziejny, to kuchnia musi być na błysk .                                           I to nie dla żony, tylko dla ciebie. I przyjmij od dziś zasadę:

W kuchni jest czysto przed moim wejściem i po moim wyjściu.

Od tego nie ma żadnych odstępstw.

Następna zasada:

Do kuchni wchodzę zawsze czysty.

Najpierw prysznic, potem gotowanie. I nie ma, że boli. Czystość, czystość i jeszcze raz czystość! To dotyczy również przygotowania potraw. Mięso, warzywa, owoce przed przygotowaniem do spożycia myjemy!!! Naczynia muszą być czyste. Niedopuszczalne jest smażenie na ” wczorajszym” tłuszczu! Po pierwsze niesmaczne, po drugie rakotwórcze.

Pozdrawiam

Paweł Ilnicki

Be Sociable, Share!

2 Responses to Panowie, tak nie można.

  1. Maryla Kamińska Stelmach napisał(a):

    Super Paweł! Tak ma być! To nasz dom,nie chlew!

  2. Renata Chrośniak napisał(a):

    Czystość w kuchni to podstawa. Nie chodzi o sterylność ale o zwykłe mycie rąk, naczyń, produktów, szczególnie tych na surowo. Wcale nie jest problemem utrzymanie kuchni w czystości, wystarczy że robi się to na bieżąco. Tak jak Pawle podkreśliłeś, wchodzisz czysty do czystej kuchni i wychodzisz z czystej kuchni. Ja również niczego nie odkładam na później, bo wiem, że sterta naczyń może przerazić i powodować zniechęcenie.
    Renata Chrośniak ostatnio opublikowaÅ�..Niezbędne tłuszcze dla pięknej skóryMy Profile

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

panowie-tak-nie-mona-kuchnia-faceta