Smoothie

Smoothie to zmiksowany na gładko koktajl z owoców bądź warzyw z dodatkiem wody, mleka, śmietany lub jogurtu. Taki napój to istna bomba witaminowa, ponadto zawiera przeciwutleniacze i składniki odżywcze (białko, błonnik) – dobry na śniadanie, lunch, deser.

Pomidorowe smoothie z sokiem jabłkowym !

SKLADNIKI:  2 pomidory * pół marchewki * kawałek selera (około 1/8) * 150 ml sosu pomidorowego  * 150 ml soku jabłkowego * szczypta chili

Przygotowanie

Do zrobienia naszego smoothie użyjemy Blendera ARTMIX PRO. Jest o jedyne urządzenie na rynku, które zimne po potrawy w próżni. Dzięki temu potrawy są smaczniejsze i mogą być dużej przechowywane.

Umyć warzywa i pokroić na kawałki. Umieścić wszystkie składniki w kielichu do smoothie. Zmiksować w programie 3 (sok ze świeżych owoców). Podawać z kilkoma kroplami dobrej oliwy z oliwek.

Blendera ARTMIX PRO

ZEPTER

Smoothie buraczano-marchewkowe

Składniki:

» 1 burak średniej wielkości (lub 2 małe)
» 2 świeże marchewki
» połówka świeżego ogórka lub 1 jabłko
» 200 ml przefiltrowanej wody

Przygotowanie:

Umyć buraki, obrać je i pokroić na kawałki.
Obrać marchewki i pokroić w kostkę.
Wariant 1: dodać połówkę umytego świeżego ogórka.
Wariant 2: dodać 1 jabłko, obrane i pokroje w plastry.
Umieścić wszystkie składniki w kielichu do smoothie
i zmiksować programem 2 (sok warzywno-owocowy).
Podawać w kubkach udekorowanych kawałkami warzyw.

 

Smoothie bananowe ze szpinakiem

Składniki:

» 2 garście świeżych liści szpinaku
» 3 duże banany
» 200 ml przefiltrowanej wody
» sok z cytryny

Przygotowanie:

Opłukać liście szpinaku, obrać banany i pokroić na kawałki.
Szpinak i pokrojone banany umieścić w kielichu do smoothie, dodać wodę i sok z cytryny. Zmiksować do płynnej konsystencji programem 2 (sok warzywno-owocowy).
Podawać od razu po przelaniu do szklanek.

 

Smoothie jabłkowo-pomarańczowe

Składniki:

» 2 średnio słodkie jabłka
» 2 soczyste pomarańcze
» 200 ml przefiltrowanej wody
» szczypta mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Obrać jabłka, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda z pestkami. Obrać pomarańcze, usunąć stałe części i pestki oraz pokroić na kawałki. Umieścić wszystkie składniki w kielichu do smoothie i zmiksować do uzyskania płynnej konsystencji wybierając program 2 (sok warzywno-owocowy).
Podawać w szklankach udekorowanych
szczyptą cynamonu i kawałkiem pomarańczy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

smoothie-kuchnia-faceta