Żeberka w czerwonym winie.



301211_firstminute_gif EG-remarketing-468-60 Image Banner 468 x 60

Panowie i Panie , bo do kuchni faceta zagląda też wiele Pań. Bardzo mi miło z tego powodu. Dziś żeberka, ale tak trochę wykwintniej. Uwierzcie mi takie gotowanie wcale nie jest trudne.Zaraz się przekonacie.

Potrzebne składniki:

 1 kg żeberek wieprzowych                 500 ml czerwonego wytrawnego wina   1 czerwona cebula                               4 ząbki czosnku                                   4 liście laurowe                                     4 jagody jałowca                                   1 łyżka estragonu                                    sól i pieprz                                            olej ( najlepiej z pestek winogrona lub z oliwek)

Przygotowanie

Mięso myjemy i kroimy na porcje. Nacieramy solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem z estragonem. Wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy winem. Dodajemy liść laurowy, pokrojoną cebulę w talarki i jagody jałowca. Przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej przygotować na dzień przed pieczeniem.

Następnie żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, Marynatę przecedzamy i połową zalewamy żeberka. reszta posłuży nam do polewania żeberek podczas pieczenia.

Pieczemy pod przykryciem w piekarniku o tem. 170 stopni Celsjusza przez około godzinę. Wyśmienicie smakują z zasmażaną kapustą.

Be Sociable, Share!

2 Responses to Żeberka w czerwonym winie.

  1. KONDRAT Wino Wybrane napisał(a):

    Brzmi przepysznie. My już marzymy o żeberkach w Veenwouden. A Ty Jakie wino polecasz?
    KONDRAT Wino Wybrane ostatnio opublikowaÅ�..Hiszpania w skali makro – ToroMy Profile

  2. Wino Poznań napisał(a):

    Skoro to takie proste i przepyszne trzeba spróbować :).

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.