Cebula jest smaczna?

Że cebula jest zdrowa nikt nie dyskutuje. Smaczna , to już nie koniecznie. wszystko zależy od sposobu jej przygotowania. Pamiętam jak jako nastolatek chodziłem do moich przyjaciół Piotrka i Gosi Pozdrawiam ). Ich mama przyrządzała takie danie z cebuli i kiełbasy. Główny składnik to była cebula czym więcej tym lepiej. Do tego cienka kiełbasa pokrojona w talarki. Wszystko smażone na smalcu. Najpierw lekko przypieczona kiełbasa. Potem dodana cebula i to smażone na małym ogniu , aż cebula się zeszkliła na brązowo. Do tego na naszą trójkę dostawaliśmy bochenek chleba ( nieraz było mało ). Patelnia lądowała pośrodku stołu, a my rzucaliśmy się na nią jak wygłodniałe wilki. Nikt nie szukał kiełbasy. Największy przysmak to była cebula nakładana na chleb. Polecam zrobić samemu, a i nie zapomnieć o soli.
Oczywiście z cebuli można robić wiele oto kilka propozycji.
Zupa cebulowa po myśliwsku
Składniki:
2 l wywaru z bażanta (lub kury) * 6 cebul * smalec * 100 g białego wytrawnego wina * 200 g kiełbasy myśliwskiej * sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obraną cebulę, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć lekko zrumienić, zalać wywarem, ugotować i przetrzeć przez sito. Następnie połączyć z winem i pokrajaną w plasterki kiełbasą. Gotować z 10 minut Przyprawić do smaku. Można podać z grzankami.
Przepis na wywar znajdziesz TUTAJ
Faszerowana cebula
Składniki:
8 dużych cebul * 250 g karkówki bez kości * smalec * 2 żółtka * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * czerstwa bułka * mleko * sól, pieprz i curry do smaku
Przygotowanie:
Obraną cebulę, opłukać, ściąć wierzchy ( tak z centymetr), wydrążyć środki łyżeczką, zalać wrzącą wodą, gotować 4 minuty, odcedzić, posypać przyprawami. Mięso umyć, zemleć, podsmażyć na smalcu ciągle mieszając. Następnie połączyć z żółtkami, koncentratem pomidorowym oraz namoczoną w mleku, odciśniętą i posiekaną bułką, doprawić do smaku. Przygotowanym farszem napełnić cebulę, polać je tłuszczem i upiec w piekarniku.
Cebula po Alpejsku
Składniki
1 kg cebuli * 100 g śmietany 18 % * 2 jaka * 150 g sera żółtego * smalec * sól, pieprz, kminek do smaku
Przygotowanie
Obraną cebulę, sparzyć wrzątkiem . Pokroić w grube talarki i podsmażyć na smalcu. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną wymieszaną z jajkami i przyprawami. Posypać żółtym serem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać do momentu, aż ser całkiem się rozpuści.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.