Cebula jest smaczna?

cebula

Że cebula jest zdrowa nikt nie dyskutuje. Smaczna , to już nie koniecznie. wszystko zależy od sposobu jej przygotowania.  Pamiętam jak jako nastolatek chodziłem do moich przyjaciół Piotrka i Gosi Pozdrawiam ). Ich mama przyrządzała takie danie z cebuli i kiełbasy. Główny składnik to była cebula czym więcej tym lepiej. Do tego cienka kiełbasa pokrojona w talarki. Wszystko smażone na smalcu. Najpierw lekko przypieczona kiełbasa. Potem dodana cebula i to smażone na małym ogniu , aż cebula się zeszkliła na brązowo.  Do  tego na naszą trójkę dostawaliśmy bochenek chleba ( nieraz było mało ). Patelnia lądowała pośrodku stołu, a my rzucaliśmy się na nią jak wygłodniałe wilki. Nikt nie szukał kiełbasy. Największy przysmak to była cebula nakładana na chleb.  Polecam zrobić samemu, a i nie zapomnieć o soli.

Oczywiście z cebuli można robić wiele oto kilka propozycji.

Zupa cebulowa po myśliwsku

Składniki:

2 l wywaru z bażanta (lub kury) * 6 cebul * smalec * 100 g białego wytrawnego wina * 200 g kiełbasy myśliwskiej * sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obraną cebulę, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć  lekko zrumienić, zalać wywarem, ugotować i przetrzeć przez sito. Następnie połączyć z winem i pokrajaną w plasterki kiełbasą. Gotować z 10 minut Przyprawić do smaku. Można podać z grzankami.

Przepis na wywar znajdziesz TUTAJ

Faszerowana cebula

Składniki:

8 dużych cebul * 250 g karkówki bez kości * smalec * 2 żółtka * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * czerstwa bułka * mleko * sól, pieprz i curry do smaku

Przygotowanie:

Obraną cebulę, opłukać, ściąć wierzchy ( tak z centymetr), wydrążyć środki łyżeczką, zalać wrzącą wodą, gotować 4 minuty, odcedzić, posypać przyprawami. Mięso umyć, zemleć, podsmażyć na smalcu ciągle mieszając. Następnie połączyć z żółtkami, koncentratem pomidorowym oraz namoczoną w mleku, odciśniętą i posiekaną bułką, doprawić do smaku. Przygotowanym farszem napełnić cebulę, polać je tłuszczem i upiec w piekarniku.

Cebula po Alpejsku

Składniki

1 kg cebuli * 100 g śmietany 18 % * 2 jaka * 150 g sera żółtego * smalec * sól, pieprz, kminek do smaku

Przygotowanie

Obraną cebulę, sparzyć wrzątkiem . Pokroić w grube talarki i podsmażyć na smalcu. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną wymieszaną z jajkami i przyprawami. Posypać żółtym  serem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać do momentu, aż ser całkiem się rozpuści.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

cebula-jest-smaczna-kuchnia-faceta