Pierniki z lukrem

Kiedy mama zaczynała piec pierniki z lukrem, wiedzieliśmy, przygotowania do świat ruszają. Za dwa trzy dni tato przywiezie choinkę i będziemy ją stroić i robi pod nią miejsce na prezenty.
Ale wróćmy do pierników. Jest to stary rodzinny przepis babci, która piekła je zawsze na Święta Bożego Narodzenie.
Aby przygotować pierniki z lukrem musimy mieć: na ciasto – 4 łyżki masła * 1 szklankę miodu * 2 szklanki cukru * 1 opakowanie przyprawy do pierników * 4 jajka * 3 łyżki sody * 1 kg mąki
na lukier: 2 szklanki cukru * 1/2 szklanki wody * 2 białka,
Przygotowanie:ciasto Miód, cukier i przyprawę rozpuścić, gotując w rondelku. Zdjąć z ognia, dodać masło, sodę i szklankę mąki, dokładnie wymieszać. Po przestygnięciu dodać jajka i resztę mąki i ugniatać ręką do wyrobienia jednolitej masy. Następnie rozwałkować ciasto do grubości 5 milimetrów i foremkami wykrajać pierniki. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i układamy ciastka. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusz przez 20 minut.
lukier: Cukier i wodę podgrzewamy przez około 20 minut , Ubijamy białko na sztywno i cały czas mieszając wlewamy gorący syrop. Tak przygotowaną masą smarujemy pierniki.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.