Pierniki z lukrem

 

Kiedy mama zaczynała piec pierniki z lukrem, wiedzieliśmy, przygotowania do  świat ruszają. Za dwa trzy dni tato przywiezie choinkę i będziemy ją stroić i robi pod nią miejsce na prezenty.

Ale wróćmy do pierników. Jest to stary rodzinny przepis babci, która piekła je zawsze na Święta  Bożego Narodzenie.

Aby przygotować pierniki z lukrem musimy mieć: na ciasto –  4 łyżki masła * 1 szklankę miodu * 2 szklanki cukru * 1 opakowanie przyprawy do pierników * 4 jajka * 3 łyżki sody * 1 kg mąki

na lukier: 2 szklanki cukru *  1/2 szklanki wody  *  2 białka,

Przygotowanie:ciasto  Miód, cukier i przyprawę rozpuścić, gotując w rondelku. Zdjąć z ognia, dodać masło, sodę i szklankę mąki, dokładnie wymieszać. Po przestygnięciu dodać jajka i resztę mąki  i ugniatać ręką do wyrobienia jednolitej masy. Następnie rozwałkować ciasto do grubości 5 milimetrów i foremkami wykrajać pierniki. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i układamy ciastka. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusz przez 20 minut.

lukier: Cukier i wodę podgrzewamy przez około 20 minut , Ubijamy białko na sztywno i cały czas mieszając wlewamy gorący syrop. Tak przygotowaną masą smarujemy pierniki.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pierniki-z-lukrem-kuchnia-faceta