Szaszłyki z kurczaka


 

Maj. Długi weekend. Czas na grilla. Moja propozycja to szaszłyk z kurczaka i schabu.

składniki:  4 filety z kurczaka, 200g schabu, 2 czerwone cebule, 1 surowa papryka.

marynata: 4 łyżki oleju z oliwek, 200 ml białego wytrawnego wina, po łyżeczce suszonego tymianku i oregano, sól, pieprz, mielona słodka papryka.

przygotowanie;

Umyte filety i schab kroimy w kostkę ( 1,5 x 1,5 cm). Cebulę kroimy w talarki o grubości 1 cm. Paprykę w kostkę (1,5 x 15 cm). Wszystkie składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią mięso i warzywa. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Na drewniane patyczki nakładamy na przemian mięso i warzywa tak by szaszłyki zaczynały i kończyły się schabem. Tak przygotowane szaszłyki układamy na rozgrzanym grillu.

4 Responses to Szaszłyki z kurczaka

  1. Patryk pisze:

    Na weekendowego grilla będzie w sam raz. Jeszcze nie jadłem szaszłyków ze schabem. Kurczak i boczek to standard, ale schab to nowość.

  2. radek pisze:

    Fajny wpis, ja jednak ostatnio mięsa nie używam, przerzuciłem się na grillowane rybki i krewetki. Jednak mam problem – jeśli robię rybkę bezpośrednio na ruszcie, przykleja się i przez to rozpada przy próbie obrócenia. Ruszt jest naoliwiony, nie pomaga. Macie może jakiś pomysł?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

szaszyki-z-kurczaka-kuchnia-faceta