Szaszłyki z kurczaka
Maj. Długi weekend. Czas na grilla. Moja propozycja to szaszłyk z kurczaka i schabu.
składniki: 4 filety z kurczaka, 200g schabu, 2 czerwone cebule, 1 surowa papryka.
marynata: 4 łyżki oleju z oliwek, 200 ml białego wytrawnego wina, po łyżeczce suszonego tymianku i oregano, sól, pieprz, mielona słodka papryka.
przygotowanie;
Umyte filety i schab kroimy w kostkę ( 1,5 x 1,5 cm). Cebulę kroimy w talarki o grubości 1 cm. Paprykę w kostkę (1,5 x 15 cm). Wszystkie składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią mięso i warzywa. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Na drewniane patyczki nakładamy na przemian mięso i warzywa tak by szaszłyki zaczynały i kończyły się schabem. Tak przygotowane szaszłyki układamy na rozgrzanym grillu.
4 Responses to Szaszłyki z kurczaka
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Na weekendowego grilla będzie w sam raz. Jeszcze nie jadłem szaszłyków ze schabem. Kurczak i boczek to standard, ale schab to nowość.
Fajny wpis, ja jednak ostatnio mięsa nie używam, przerzuciłem się na grillowane rybki i krewetki. Jednak mam problem – jeśli robię rybkę bezpośrednio na ruszcie, przykleja się i przez to rozpada przy próbie obrócenia. Ruszt jest naoliwiony, nie pomaga. Macie może jakiś pomysł?
Może spróbuj piec na blaszanych tackach.
Tą metodę znam – ja jednak chcę mieć rybkę z ognia, a nie z tacki aluminiowej. To dwa zupełnie różne smaki.