Tajska sałatka z makaronem i czerwoną kapustą

Tajska sałatka
Co warto wiedzieć o czerwonej kapuście – charakteryzuje się ona czerwono-fioletową barwą. Jej główki o twardych, zbitych liściach są zazwyczaj niewielkie lub średniej wielkości. Czerwona kapusta pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie znana już była w starożytnej Grecji i Rzymie. Obecnie uprawiana jest na całym świecie.
Dziś przygotujemy czerwoną kapustę po tajsku.
Składniki :(porcja dla dwóch osób): 100 g makaronu vermicelli (albo makaronu ryżowego lub innego makaronu do kuchni tajskiej) * 150-200 g dużych krewetek * kawałek czerwonej kapusty drobno poszatkowanej * 1 mała marchewka pokrojona w słupki * 2 małe papryczki chilli * 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku * pęczek zielonego szczypiorku * sól i świeżo mielony pieprz, do smaku * 3-4 łyżki sosu rybnego * 2 łyżki jasnego sosu sojowego * kawałek świeżego imbiru startego na tarce * 1 łyżka masła klarowanego/oleju kokosowego.
Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, chilli oraz imbir. Wykładamy krewetki na patelnię, solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy chwilę na dużym ogniu, pod koniec dodajemy grubo krojony szczypior, ściągamy z patelni. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na tej samej patelni podsmażamy poszatkowaną czerwoną kapustę i marchew, dodajemy ugotowany makaron i uprzednio przygotowane krewetki. Mieszamy całość na dużym ogniu, doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym. Podajemy gorące. Smacznego!
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.