Młode karmelizowane marchewki

Młode karmelizowane marchewki

.

Marchew to warzywo, o którego właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wśród tych ostatnich jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.

Dziś przygotujemy młode karmelizowane marchewki.

Składniki: 2 pęczki młodych marchewek (wybieramy jak najmniejsze) * 4 ząbki czosnku, zgniecione * kilka gałązek świeżego tymianku * 50 g masła * 1 mandarynka (lub mała pomarańcza) * 2 łyżki miodu * sól i świeżo mielony pieprz, do smaku.

Przygotowanie: Marchewki myjemy i starannie oczyszczamy (jeśli skórka jest brzydka-obieramy). Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek, kilka gałęzi świeżego tymianku, miód, wyciskamy sok z mandarynki. Dodajemy marchewki, starannie mieszamy, tak żeby w całości pokryły się masłem, solimy, pieprzymy do smaku, przykrywamy patelnię. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20-30 minut (albo tak długo, aż będą miękkie, zależnie o tego, jak dużych marchewek używamy). Ściągamy pokrywkę i gotujemy kolejne 5-10 minut- aż marchewki się ładnie zarumienią i skarmelizują. Smacznego!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

mode-karmelizowane-marchewki-kuchnia-faceta