Po co Ci Kwas DHA w ciąży.

DHA w ciąży

Składniki, takie jak kwas tłuszczowy DHA są niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i wzroku dziecka. Preparaty zawierające DHA uzupełniają ewentualne niedobory najważniejszych składników odżywczych organizmie przyszłej mamy.

Nawet najbardziej zróżnicowana i dokładnie zoptymalizowana pod kątem potrzeb organizmu przyszłej mamy dieta nie daje niestety gwarancji, że dostarczymy mu wszystkie niezbędne substancje w wystarczającej ilości. Niektóre składniki odżywcze mają tak duży wpływ na prawidłowy przebieg ciąży i rozwoju dziecka, że specjaliści zalecają stosowanie w ciąży preparatów zawierających te składniki każdej kobiecie, niezależnie od stanu jej zdrowia i przyzwyczajeń żywieniowych.  Zaliczają się do nich, m.in.: kwas foliowy, jod, witamina D, kwas tłuszczowy DHA oraz żelazo.

Od kiedy przyjmować DHA w ciąży

O preparaty zawierające kwas dokozaheksaenowy (DHA), czyli jeden z najcenniejszych kwasów omega-3 w okresie ciąży, każda młoda mama powinna wzbogacić swoją dietę przynajmniej od 20 tygodnia ciąży. Bardzo ważne jest, aby wybierać te preparaty, które przeznaczone są specjalnie dla kobiet ciężarnych. Nie poleca się w tym przypadku przyjmowania bogatego w DHA tranu, ze względu na możliwość obecności w nim niekorzystnie wpływającego na rozwój płodu retinolu. Najlepszym, bezpiecznym źrodłem DHA są preparaty preznaczone dla kobiet w ciąży. Zawierają one kwas DHA pochodzący albo z tłustych ryb morskich (ta forma preparatów dostarcza również EPA, który działa przeciwzapalnie i wspiera transport DHA przez łożysko do płodu) albo z alg hodowlanych.

Jaka dawka DHA w ciąży

Eksperci zrzeszeni w Polskim Towarzystwie Ginekologicznym zalecają stosowanie dziennej dawki DHA na poziomie co najmniej 600 mg. Kobiety, które w dużym stopniu narażone są na ryzyko przedwczesnego porodu powinny przyjmować dawkę 1000 mg DHA dziennie, właściwie od pierwszych dni ciąży. Co ważne, istnieje bezpośredni związek  pomiędzy przyjmowaniem DHA przez kobietę w postaci suplementów w ciąży, a stopniem inteligencji dziecka. Naukowcy z Uniwersytety Harvarda udowodnili, że każde dodatkowe 100 mg tego kwasu tłuszczowego w diecie ciężarnej podnosi poziom IQ dziecka o 0,13 punktu.

Jak działa kwas DHA

Dlaczego stosowanie kwasu DHA w ciąży jest tak istotne? Ponieważ jego działanie na organizm kobiety oraz rozwój płodu jest nie do przecenienia. Młode mamy chroni przed ryzykiem przedwczesnego porodu, wydłużając okres ciąży, a także innych powikłań ciążowych, jak stan przedrzucawkowy czy odklejenie łożyska. Zmniejsza również ich podatność na depresję poporodową.

Jeśli chodzi o wpływ na rozwój dziecka, to jest on zasadniczy. DHA odgrywa ważną rolę w rozwoju układu nerwowego dziecka, stanowiąc jeden z głównych budulców mózgu. Jest także składnikiem siatkówki oka i wpływa korzystnie na ostrość widzenia niemowlaka. Ponadto poprawia parametry urodzeniowe dziecka: masę i długość ciała oraz obwód główki. Pozyskiwany z alg hodowlanych kwas zmniejsza także ryzyko infekcji, astmy i alergii u dziecka o ponad 70 procent.

Źródła DHA w diecie

Najcenniejszym źródłem DHA są tłuste ryby morskie. Niestety stan zanieczyszczenia wód, w których żyją, jest na tyle wysoki, że ich mięso zazwyczaj jest również zanieczyszczone, dlatego specjaliści zalecają częściowe lub całkowite ograniczenie ich spożywania przez kobiety w ciąży oraz dzieci. Dlatego najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest stosowanie odpowiednich preparatów – zawierają one kwas DHA pochodzący z ryb morskich, który w procesie produkcji jest poddawany rygorystycznemu oczyszczaniu. W połączeniu z systematyczną kontrolą  jakości, zawierają one czysty produkt, wolny od metali ciężkich, dioksyn czy bifenyli.

Ciąża a omega-3.

Składniki, takie jak kwas tłuszczowy DHA są niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i wzroku dziecka. Preparaty zawierające DHA uzupełniają ewentualne niedobory najważniejszych składników odżywczych organizmie przyszłej mamy.

Nawet najbardziej zróżnicowana i dokładnie zoptymalizowana pod kątem potrzeb organizmu przyszłej mamy dieta nie daje niestety gwarancji, że dostarczymy mu wszystkie niezbędne substancje w wystarczającej ilości. Niektóre składniki odżywcze mają tak duży wpływ na prawidłowy przebieg ciąży i rozwoju dziecka, że specjaliści zalecają stosowanie w ciąży preparatów zawierających te składniki każdej kobiecie, niezależnie od stanu jej zdrowia i przyzwyczajeń żywieniowych.  Zaliczają się do nich, m.in.: kwas foliowy, jod, witamina D, kwas tłuszczowy DHA oraz żelazo.

Od kiedy przyjmować DHA w ciąży

O preparaty zawierające kwas dokozaheksaenowy (DHA), czyli jeden z najcenniejszych kwasów omega-3 w okresie ciąży, każda młoda mama powinna wzbogacić swoją dietę przynajmniej od 20 tygodnia ciąży. Bardzo ważne jest, aby wybierać te preparaty, które przeznaczone są specjalnie dla kobiet ciężarnych. Nie poleca się w tym przypadku przyjmowania bogatego w DHA tranu. W tranie występuje w nim niekorzystnie wpływający na rozwój płodu retinol. Najlepszym, bezpiecznym źródłem DHA są preparaty przeznaczone dla kobiet w ciąży. Zawierają one kwas DHA pochodzący albo z tłustych ryb morskich (ta forma preparatów dostarcza również EPA, który działa przeciwzapalnie i wspiera transport DHA przez łożysko do płodu) albo z alg hodowlanych.

Jaka dawka DHA w ciąży

Eksperci zrzeszeni w Polskim Towarzystwie Ginekologicznym zalecają stosowanie dziennej dawki DHA na poziomie co najmniej 600 mg. Kobiety, które w dużym stopniu narażone są na ryzyko przedwczesnego porodu powinny przyjmować dawkę 1000 mg DHA dziennie, właściwie od pierwszych dni ciąży. Co ważne, istnieje bezpośredni związek  pomiędzy przyjmowaniem DHA przez kobietę w postaci suplementów w ciąży, a stopniem inteligencji dziecka. Naukowcy z Uniwersytety Harvarda udowodnili, że każde dodatkowe 100 mg tego kwasu tłuszczowego w diecie ciężarnej podnosi poziom IQ dziecka o 0,13 punktu.

Jak działa kwas DHA w ciąży.

Dlaczego stosowanie kwasu DHA w ciąży jest tak istotne? Ponieważ jego działanie na organizm kobiety oraz rozwój płodu jest nie do przecenienia. Młode mamy chroni przed ryzykiem przedwczesnego porodu, wydłużając okres ciąży, a także innych powikłań ciążowych, jak stan przedrzucawkowy czy odklejenie łożyska. Zmniejsza również ich podatność na depresję poporodową.

Jeśli chodzi o wpływ na rozwój dziecka, to jest on zasadniczy. DHA odgrywa ważną rolę w rozwoju układu nerwowego dziecka, stanowiąc jeden z głównych budulców mózgu. Jest także składnikiem siatkówki oka i wpływa korzystnie na ostrość widzenia niemowlaka. Ponadto poprawia parametry urodzeniowe dziecka: masę i długość ciała oraz obwód główki. Pozyskiwany z alg hodowlanych kwas zmniejsza także ryzyko infekcji, astmy i alergii u dziecka o ponad 70 procent.

Źródła DHA w diecie

Najcenniejszym źródłem DHA są tłuste ryby morskie. Niestety stan zanieczyszczenia wód, w których żyją, jest na tyle wysoki, że ich mięso zazwyczaj jest również zanieczyszczone. Dlatego specjaliści zalecają częściowe lub całkowite ograniczenie ich spożywania przez kobiety w ciąży oraz dzieci. Dlatego najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest stosowanie odpowiednich preparatów – zawierają one kwas DHA pochodzący z ryb morskich, który w procesie produkcji jest poddawany rygorystycznemu oczyszczaniu. W połączeniu z systematyczną kontrolą  jakości, zawierają one czysty produkt, wolny od metali ciężkich, dioksyn czy bifenyli.

Zarejestruj się w naszym sklepie i poznaj

BalanceOil

Omegę przygotowaną specjalnie dla Ciebie i twojego dziecka.

Zobacz Teraz

 

po-co-ci-kwas-dha-w-ciy-kuchnia-faceta