Po co nam ta OMEGA-3

Kwasy omega-3. Przełomowe badania ujawniają nowy mechanizm stojący za korzyściami zdrowotnymi oleju rybiego

Większość ludzi jest już świadomych faktu, że kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w oleju rybim niosą nadzwyczajne, chroniące zdrowie korzyści. W rzeczywistości, potwierdzające to dowody naukowe są tak silne, że koncerny zaczęły sprzedawać leki z oleju rybiego na receptę. Jeśli kiedykolwiek chciałeś skusić się na suplementację kwasem omega-3, to pamiętaj, że badania z 2012 roku wykazały raz na zawsze, że suplementy na bazie oleju rybnego zapewniają skuteczną ochronę przed najgorszymi chorobami związanymi z procesem starzenia się.

Te przełomowe badania wykazały, że komponenty oleju rybiego nie tylko trzymają w ryzach stany zapalne — ale i aktywnie leczą te, które już powstały. Co więcej, naukowcy odkryli tajemnicę decydującą o super odżywczym potencjale oleju rybnego. [3] Po blisko dekadzie intensywnych badań i odkryć, naukowcy ujawnili nowo scharakteryzowaną klasę regulujących stany zapalne cząsteczek, które wprowadzają nas w całkowicie unikalny wymiar korzyści oleju rybiego.[4]

Ten artykuł omawia sposób, w jaki te cząsteczki odpowiadają za imponujący wachlarz korzyści zdrowotnych jakie zapewniają kwasy tłuszczowe omega-3.[5] Przedstawia również badania, które ujawniły sposób, w jaki olej rybi może pomóc ci uniknąć lub zmniejszyć rozmiar przewlekłych zapaleń, które przyczyniają się do wszystkich chorób związanych z wiekiem.

Jak uaktywnić naturalny “hamulec przeciwzapalny” organizmu.

Powszechnie wiadomo, że dieta bogata w kwasy omega-3 zmniejsza ogólny rozmiar stanów zapalnych w organizmie – fakt, który został uznany za naukowy, ponieważ odkryto istotną rolę przewlekłego zapalenia w powodowaniu chorób (lub symptomów) związanych z procesem starzenia się.[6]

Chociaż wiele badań wykazało ogromny wachlarz korzyści zdrowotnych kwasów omega 3, naukowcy dopiero zaczynają odkrywać sposób ich działania w organizmie.

Naukowcy z University of California – San Diego opublikowali przełomowe badania. Ujawniają one sposób, w jaki olej rybi działa wewnątrz komórek, wywołując efekty przeciwzapalne. Te odkrycia są tak obiecujące, że prawdopodobnie mogą zmienić sposób, w jaki będziemy postrzegać stany zapalne w przyszłości.

Podczas przeprowadzania badań nad ostrym zapaleniem u zwierząt, naukowcy zauważyli produkcję małych cząsteczek uwalnianych w odpowiedzi na stany zapalne, szczególnie w obecności wysokich poziomów kwasów tłuszczowych omega 3.[7] Te molekuły działały w dwóch etapach.[8] W pierwszym, zostaje wysłany „sygnał hamujący”, szybko kładąc kres niekontrolowanemu zapaleniu.[9] W następnym, zostaje wywołana aktywne zatrzymanie zapalenia.[10] Innymi słowy, wystarczające ilości kwasów omega 3 w twoim układzie zapewniają potrzebne narzędzia organizmowi do zwalczenia i zatrzymania ostrego zapalenia.[11]


Warto podkreślić, że ostre zapalenie jest korzystne dla organizmu. Bez tego, rany i infekcje nigdy nie wyleczyłyby się. Czynniki, które powodują zapalenie, atakują i niszczą np. drobnoustroje czy komórki nowotworowe. Po tym, jak zapalenie tymczasowo rozwiąże problem, organizm uwalnia zbiór cząsteczek, które „wyłączają” zapalenie zanim wymknie się spod kontroli. Jest to kolejny system kontroli i równowagi naszego ciała. Te pro-zapalne molekuły likwidują martwą i obumierającą tkankę, oczyszczają z produktów ubocznych nadmiernego zapalenia i wspomagają leczenie.[12]

Te wyspecjalizowane cząsteczki nazywa się cząsteczkami zatrzymującymi. Pierwsze zbadane tego typu cząsteczki zwano lipoksynami. Następnie odkryto inne molekuły z tej rodziny, zwane resolwinami i protektynami. Każda z tych molekuł pełni inne, ale pokrywające się funkcje w aktywnym zatrzymywaniu ostrego zapalenia.[13]
Cały układ działa bez zarzutu w normalnych warunkach ostrego zapalenia. Jednak przy przewlekłych stanach zapalnych, pojawia się pewien problem. Zamiast kontrolowanego wstrzymania, zapalenie trwa na zredukowanym, ale nadal aktywnym poziomie.[14] Te chroniczne, będące poza kontrolą stany zapalne pojawiają się w wyniku redukcji poziomu zatrzymujących cząsteczek.

Badania wykazały, że ludzie cierpiący na choroby, które obejmują chroniczne zapalenie, mają zmniejszone poziomy cząsteczek zatrzymujących.[15] Inne próby ujawniły, że te molekuły są gwałtownie zredukowane przez proces starzenia się. Obecnie ten niedobór definiuje się jako jeden z głównych powodów, dlaczego coraz częściej cierpimy na chroniczne zapalenia kiedy się starzejemy.[16]

 Na szczęście, dzięki przywróceniu poziomu zatrzymujących cząsteczek do prawidłowego stanu, wiele procesów zapalnych szybko może zostać stłumione, a leczenie – rozpoczęte.[17]

Najlepszym sposobem na przywrócenie tych poziomów jest przyjmowanie oleju rybiego, zwiększającego poziom kwasów omega-3 w organizmie. Ponieważ zatrzymujące cząsteczki są produkowane w odpowiedzi na ich wysoki poziom. Resolwiny i protektyny są bezpośrednio tworzone z kwasów omaga 3 – eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowgo (DHA). Co ciekawe, korzystne lipoksyny tworzą się z kwasu arachidonowego, ale do ich produkcji niezbędne są wysokie stężenia kwasów omega 3.[18]
Duże koncerny chcą zmodyfikować te cząsteczki, opatentować i sprzedawać z ogromną marżą. Jednak dzięki zwyczajnemu stosowaniu suplementów z dużą ilością kwasów omega3 – EPA i DHA – znajdujących się w oleju rybim, dostarczysz swojemu organizmowi wszystko, czego mu trzeba do bezpośredniej produkcji tych molekuł w komórkach, gdzie są najbardziej potrzebne.[19] Dzięki temu, bezpośrednio możesz wpływać na niektóre z najpowszechniejszych problemów związanych z procesem starzenia się, zwalczając zapalenia pojawiające się z wiekiem.

ŹRÓDŁA I EFEKTY NOWO ODKRYTYCH CZĄSTECZEK HAMUJĄCYCH STANY ZAPALNE

Lipoksyny kwas arachidonowy (AA), szczególnie w obecności kwasów omega 3 EPA I DHA z oleju rybnego silne działanie hamujące poważne stany zapalne [20]
Resolwiny kwasy omega 3 EPA i DHA z oleju rybnego wywołuje etap rezolucji ostrego zapalenia [21]
Protektyny kwasy omega 3 DHA z oleju rybnego szczególnie aktywny w chronieniu tkanki mózgowej poprzez szybkie hamowanie ostrych stanów zapalnych; synteza protektyn zaczyna się natychmiast po poważnym urazie [22]

Poznaj SUNSET :  http://kuchniafaceta.pl/moje-kyani/sunset

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

po-co-nam-ta-omega-3-kuchnia-faceta