Koktajl Polinezyjski

Polynesian Cocktail

Polinezja – pierwszym, który użył tej nazwy był Portugalczyk Joāo de Barros w dziele As Decadas de Asia… 1552 do 1563. Rozumiał jednak przez to tylko wyspy Australazji, które istotnie były dla niego ogromnym obszarem „wielowyspia”. Dopiero w 1810 geograf duńsko-francuski Conrad Malte-Brun wprowadził nazwę Oceania.

Ogólna powierzchnia wysp tej części Oceanii wynosi 25,8 tys. km², a zamieszkuje je blisko 1,7 mln osób (1993), z czego około połowa to rodowici Polinezyjczycy, posługujący się językami polinezyjskimi.

Składniki: Sok z limony * 1,5 miarki wódki * 3/4 miarki wiśniowej brandy

Przyrządzanie:

Zwilżyć brzeg kieliszka odrobiną soku limanowego,  po czym zanurzyć w warstewce drobno zmielonego cukru. Wsypać do shakera kilka kostek lodu, wycisnąć na nie sok z limony. Wlać wszystkie składniki i dobrze wstrząsnąć. Odcedzać do wcześniej przygotowanego kieliszka koktajlowego.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

koktajl-polinezyjski-kuchnia-faceta