Koktajl Polinezyjski

Polynesian Cocktail
Polinezja – pierwszym, który użył tej nazwy był Portugalczyk Joāo de Barros w dziele As Decadas de Asia… 1552 do 1563. Rozumiał jednak przez to tylko wyspy Australazji, które istotnie były dla niego ogromnym obszarem „wielowyspia”. Dopiero w 1810 geograf duńsko-francuski Conrad Malte-Brun wprowadził nazwę Oceania.
Ogólna powierzchnia wysp tej części Oceanii wynosi 25,8 tys. km², a zamieszkuje je blisko 1,7 mln osób (1993), z czego około połowa to rodowici Polinezyjczycy, posługujący się językami polinezyjskimi.
Składniki: Sok z limony * 1,5 miarki wódki * 3/4 miarki wiśniowej brandy
Przyrządzanie:
Zwilżyć brzeg kieliszka odrobiną soku limanowego, po czym zanurzyć w warstewce drobno zmielonego cukru. Wsypać do shakera kilka kostek lodu, wycisnąć na nie sok z limony. Wlać wszystkie składniki i dobrze wstrząsnąć. Odcedzać do wcześniej przygotowanego kieliszka koktajlowego.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.