Nadziewany karczek

..

Nadziewany karczek

To niezły pomysł na świąteczny czy niedzielny obiad. Mięso pieczemy w rękawie, dzięki temu będzie miękkie i soczyste. Nadziewamy je cebulą, czosnkiem, marchewką i musztardą francuską. Pieczeń jest bardzo aromatyczna, idealna do dań obiadowych i kanapek. Można ją spożywać na zimno i na ciepło.

Aby przygotować nadziewany karczek, potrzebujemy następujące

składniki:

1,5 kilo karczku * pół łyżeczki soli * pieprz * słodka i ostra papryka do smaku * 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę * 1 łyżeczka majeranku * 3 łyżki musztardy francuskiej * 1 duża cebula pokrojona w talarki * 1 marchewka starta na tarce jarzynowej * 3 łyżki oleju * rękaw do pieczenia mięsa.

Przygotowanie:

 Karczek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem, papryką i odkładamy na 2 godz. w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Na patelni podpiekamy cebulę z marchewką, delikatnie solimy, prużymy aż zmięknie i lekko się podpiecze. Tak przygotowany farsz studzimy. Karczek nacinamy, do połowy, tak aby powstały małe kieszonki, w które nakładamy cebulę z marchewką, następnie mięso smarujemy po wierzchu musztardą francuską i przekładamy do rękawa, a potem do naczynia żaroodpornego.  Pieczemy w piekarniku przez ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Karczek wyciągamy z piekarnika, studzimy i kroimy na plastry.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

nadziewany-karczek-kuchnia-faceta