Fasolka szparagowa z dziczyzną

.
.
Fasolka szparagowa z dziczyzną to jedno z najsmaczniejszych dań jakie udało mi się przygotować. Bardzo lubię samą fasolkę szparagową. W zimie kupuję mrożonki, ale w okresie wiosennym oczywiście świeżą Ze świeża jest więcej „zabawy” bo musimy ją oczyścić z włókien i obciąć końcówki.
Fasolka szparagowa z dziczyzną.
składniki: 600 g fasolki szparagowe ( Świerzej lub mrożonej ) * 1 dużą cebulę * 200 g dziczyzny * 100 g boczku wędzonego * 4 łyżki mąki * 1 jajko * oliwa z oliwek * 100 g czerwonego wytrawnego wina * sól, pieprz, cukier, tymianek i czosnek do smaku.
Przygotowanie
Fasolkę przygotować zależnie od tego czy kupimy świeżą czy mrożoną. Zalać wrząca osoloną wodą z dodatkiem cukru. Ugotować bez przykrycia, odcedzić i pokroić na 1,5 cm kawałki. Mięso wraz z boczkiem umyć i pokroić w drobną kostkę. Boczek trochę stopić i dodać do niego mięso. Dodać cebulę , przyrumienić, dodać 2 łyżki wody i dusić do aż mięso będzie miękkie.
Przygotowanie zacierki: mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko i trochę wody. Zagnieść twarde ciasto, zostawić na 15 minut by wyschło i zetrzeć na o dużych otworach. Rozgrzać oliwę, dodać fasolkę, mięso z zacierkami i winem. przyprawić do smaku i dusić kilka minut.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.