Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa
Czosnek jest znany ze swoich właściwości zdrowotnych. Ja cenię go również jako przyprawę. Ostatnio odkryłem go jako główny składnik zup. Oto kilka przepisów na zupę czosnkową.
Zupa czosnkowa z Brzoskwiniami
składniki: 2 litra wywaru z kości i warzyw * 4 główki czosnku * 1 świeży ogórek * 3 łyżki oliwy * 2 brzoskwinie * natka pietruszka * sól, pieprz, curry, sos sojowy do smaku
przygotowanie: czosnek obrać i opłukać. Ogórek umyć, obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Tak przygotowany czosnek i ogórek podsmażyć , zalać wywarem i ugotować. Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Pokroić w cienkie plasterki,, połączyć z zupą, chwilę pogotować. Potem dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku. Można podawać z kluskami.
Zupa czosnkowa z drobiem
składniki: 2 litra wywaru z drobiu * 4 główki czosnku * 2 cebule * 250 g mięsa drobiowego * 4 łyżki oliwy * 4 pomidory * 100 g śmietany * łyżka mąki * natka pietruszki * sól, pieprz, curry do smaku.
Przygotowanie: Czosnek i cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Cebulę podsmażyć ze zmielonym mięsem drobiowym, zalać wywarem, włożyć czosnek, ugotować. Pomidory sparzyć , obrać ze skórki, pokroić w plasterki, dodać do zupy i dodać śmietanę.Pogotować jeszcze z 10 minut , doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Zupa czosnkowa po Afrykańsku.
składniki: 2 litra wywaru z drobiu * 4 główki czosnku * 3 łyżki oliwy * 2 cytryny * banan * 100 g śmietany * sól, pieprz, curry
przygotowanie: czosnek obrać i opłukać podsmażyć na oliwie. Cytrynę i banan sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w plasterki i dodać do wywaru wraz z czosnkiem i śmietaną. Chwilę pogotować doprawić do smaku.
Zupa czosnkowa po Arabsku.
składniki: 2 litra wywaru z kości i warzyw * 4 główki czosnku * 3 łyżki oliwy * 250 g baraniny * 4 łyżki ryżu * łyżka koncentratu pomidorowego * natka pietruszki * sól pieprz, majeranek, lubczyk, curry
przygotowanie: czosnek obrać i opłukać. Podsmażyć na oliwie ze zmieloną baraniną. Następnie zalać wywarem i gotować z 90 minut. Pod koniec dodać ryż i gotować do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy , chwilę pogotować i wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Zupa czosnkowa z papryką
składniki: 2 litra wywaru z kości i warzyw * 4 główki czosnku * 3 łyżki oliwy * 3 strączki ostrej papryki * 3 łyżki ryżu * 100 g jogurtu * szczypiorek * sól, papryka słodka mielona
przygotowanie: czosnek obrać i opłukać. Podsmażyć na oliwie z drobno pokrojoną papryką i opłukanym ryżem. Zalać wrzącym wywarem i gotować. Potem dodać jogurt i posiekany szczypiorek i przyprawić do smaku.
Naczynie Zepter, w którym ugotujesz smacznie i zdrowo.
REDUKOWANIE KALORII NIGDY NIE BYŁO TAKIE ŁATWE I PRZYJEMNE
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.