Chłopski kociołek

 

Chłopski kociołek to klasyczne rozgrzewające danie. My z chłopakami robimy go często zamiast grilla. Zamiast na gaz wkładamy garnek do ogniska i dusimy tak samo jak na kuchence. I najważniejszy jest czas kiedy czekamy jak będzie nasz kociołek gotowy. Ten czas mamy na pogadanie i wypicia buteleczki dobrego cydra, który przyrządza nasz kolega.

Chłopski kociołek – składniki:

1 kg żeberek * 4 duże ziemniaki * 2 papryki  * cukinia * szczypta soli * łyżka majeranku * liść laurowy * szczypta pieprzu * słodka papryka w proszku

Chłopski kociołek – przygotowanie:

Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze plasterki. Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę sparzamy pod gorącą wodą i siekamy w paseczki. Tak przygotowane składniki przekładamy do dużego garnka i dolewamy wodę dodajemy majeranek i liść laurowy. Dusimy nad ogniskiem pod przykryciem przez 60 minut do miękkości. Doprawiamy do smaku dodatkową ilością pieprzu lub soli.

Panowie najważniejsza sprawa wszystko przygotowujemy sami. Nie wykorzystujemy do tego naszych Pań. To jest chłopski kubełek.

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

chopski-kocioek-kuchnia-faceta