Kurczak duszony w winie.

Kurczak duszony w winie
Nie brać dosłownie. Kurczaka kupujemy w sklepie już zabitego w sposób humanitarny. A dlaczego ma być to być polski kurczak dowiesz się tu http://kuchniafaceta.pl/polski-kurczak
Kurczak duszony w winie będzie wymagał zakupu
1 kurczaka * 2 łyżki oleju * 2 łyżki masła * 2 żółtka z jaj kurzych * 200 ml białego wina półwytrawnego * 150 ml bulionu z warzyw * 1 cebula * 1 łyżka mąki * 2 ząbki czosnku * sól , pieprz, gałka muszkatołowa, imbir * sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, kroimy na cztery części, wcześniej odkrajemy skrzydełka i szyjkę. Na skrzydełkach można zrobić bulion. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i smażymy kurczaka na zloty kolor. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika o tem. 130 stopni Celsjusza. Pieczemy 30 minut.
W rondelku zagotowuje bulion i 100 ml wina, pokrojoną w talarki cebulę i czosnek. Przyprawiamy pieprzem i imbirem W drugim rondelku mieszamy masło z żółtkami, mąką, gałką muszkatołową, i resztą wina. Do mieszaniny wlewamy powoli bulion, stale mieszając aż sos zgęstnieje. Dodajemy syk z cytryny. Kurczaka układamy na głębokim półmisku i polewamy sosem.
Nieźle smakuje z ryżem
One Response to Kurczak duszony w winie.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Ciekawy przepis…. chyba będę musiała sama go wypróbować albo „polecić” ten blog swojemu mężowi 😉