Kurczak na puszce piwa.

Kurczak na puszce piwa.
Dostałem niedawno fajny przepis od swojej znajomej na fantastycznego kurczaka na puszce piwa. Postanowiłem go szybko wypróbować.
Kurczak na puszce piwa Składniki:’
kurczak tak ok 1,5 kg * sól, pieprz, papryka, bazylia, ziele angielskie, liść laurowy * 2 ząbki czosnku * 1 puszka piwa do kurczaka * 1 puszka piwa na pobudzenie soków trawiennych
Przygotowanie .:
Kurczaka myjemy w w całości i czyścimy środek. Następnie nacieramy przyprawami, według uznania. Puszkę otwieramy otwieramy 1/3 wypijamy, dla sprawdzenia jakości trunku. Do puszki wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dwa ząbki czosnku. Przygotowanego kurczaka nadziewamy na puszkę i na 90 minut umieszczamy w piekarniku. Piekarnik nastawiamy 180 stopni. Po czym siadamy w wygodnie w fotelu z drugą puszką piwa i oznajmiamy żonce że kurczaczek już się piecze. I znów mamy dowód, że gotowanie to naprawdę fajne zajęcie. A ona wciąż marudzi, że tyle czasu spędza przy garach.
A tu masz link do wiedzy o mięsie z kurczaka i dla czego polski kurczak jest najlepszy. http://kuchniafaceta.pl/polski-kurczak
7 Responses to Kurczak na puszce piwa.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Świetny przepis 🙂 Gdyby moja kobieta luknęła mi przez ramię natychmiast zabrałaby się do gotowania. Sam takiego kurczak jadłem tylko raz, z oporami ponieważ jestem abstynentem z wyboru. Nie pije alkoholu bo tak sobie postanowiłem wiele lat temu widząc tragedie pewnego człowieka. CO ma swoje plusy w tym ze pamiętam całą imprezę 🙂 i minusy że takie rarytasy jadam z rezerwą upewniwszy się ze cały alkohol wyparował. 🙂
Świetny i prosty przepis – z pewnością w najbliższym czasie wypróbuję 😉
Właśnie zrobiłem i jestem po uczcie!!!
Kurczaczek super!!! Mięso to co zwykle jest suche czyli z piersi – soczyste….
Cymes!!!
Jedna uwaga: sugeruję natrzeć przyprawami poprzedniego dnia 🙂
Pawle, zrobiłem jeszcze raz, tym razem przyprawiłem poprzedniego dnia wieczorem. Polecam!!! Efekt naprawdę znakomity!
Pomysł całkiem niezły. Muszę sprawdzić czy to będzie smaczne.
Świetny patent 😀 Niech no ja to pokażę swojemu Teściowi!
Genialny przepis! Aż się nie spodziewałam, że kurczak będzie tak dobry 😀
Bardzo dzięki za przepis. Wrzucaj takie dalej 🙂