Kurczak po Tajsku

 

Kurczak po Tajsku to danie kuchni azjatyckiej, które nie powinno wam sprawić trudności w przygotowaniu. Takie danie najlepiej podawać z ryżem, który jest sypki. Zobacz jak przygotować to danie.

 Kurczak po Tajsku – Składniki : 1 kg piersi z kurczaka * 2 marchewki * 1 żółta i zielona papryka * 1 por *         100 g pieczarek * 2 szalotki * 3 saszetki ryżu * 2 łyżki miodu *3 łyżki słodko-kwaśnego sosu chilli * 3 łyżki sosu sojowego * sezam * vegeta * sól

Kurczak po Tajsku  – przygotowanie:

 Piersi kurczaka kroimy na paski o szerokości 3 cm. Do średniej miski wlewamy miód, 2-3 łyżki sosu słodko-kwaśnego chilli, 3 łyżki sosu sojowego, troszkę vegety, 4 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową marynatą zalewamy wcześniej przygotowanego kurczaka, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W międzyczasie gotujemy ryż.

Żółtą, czerwoną paprykę kroimy w słupki, marchewkę oraz por również kroimy w słupki, szalotki kroimy w krążki, a pieczarki kroimy w paski. Zamarynowane mięso nadziewamy na patyki do szaszłyków. Pozostałą marynatę odstawiamy na bok. Na rozgrzanym tłuszczu układamy kurczaka i podsmażamy z dwóch stron.

Na drugiej patelni również rozgrzewamy tłuszcz i smażymy około 5 minut wcześniej pokrojone warzywa. Następnie do warzyw wlewamy pozostałą marynatę, mieszamy. Dodajemy kiełki fasoli mung, solimy, pieprzymy, po czym smażymy kolejne 5 minut.

Na talerze układamy szeroko warzywa, na środku robimy kopkę z ryżu. Mięso obsypujemy sezamem i układamy w stożek na ryżu. Tajska potrawa gotowa ! Smacznego !

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kurczak-po-tajsku-kuchnia-faceta