Pierniki z lukrem

 

Kiedy mama zaczynała piec pierniki z lukrem, wiedzieliśmy, przygotowania do  świat ruszają. Za dwa trzy dni tato przywiezie choinkę i będziemy ją stroić i robi pod nią miejsce na prezenty.

Ale wróćmy do pierników. Jest to stary rodzinny przepis babci, która piekła je zawsze na Święta  Bożego Narodzenie.

Aby przygotować pierniki z lukrem musimy mieć: na ciasto –  4 łyżki masła * 1 szklankę miodu * 2 szklanki cukru * 1 opakowanie przyprawy do pierników * 4 jajka * 3 łyżki sody * 1 kg mąki

na lukier: 2 szklanki cukru *  1/2 szklanki wody  *  2 białka,

Przygotowanie:ciasto  Miód, cukier i przyprawę rozpuścić, gotując w rondelku. Zdjąć z ognia, dodać masło, sodę i szklankę mąki, dokładnie wymieszać. Po przestygnięciu dodać jajka i resztę mąki  i ugniatać ręką do wyrobienia jednolitej masy. Następnie rozwałkować ciasto do grubości 5 milimetrów i foremkami wykrajać pierniki. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i układamy ciastka. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusz przez 20 minut.

lukier: Cukier i wodę podgrzewamy przez około 20 minut , Ubijamy białko na sztywno i cały czas mieszając wlewamy gorący syrop. Tak przygotowaną masą smarujemy pierniki.

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pierniki-z-lukrem-kuchnia-faceta