PIZZA



Pizza. Co powoduje. że tak chętnie się nią zajadamy. Jej prostota w przyrządzaniu i różnorodność smaków. Każdy może ją przygotować tak jak lubi.

składniki na 1 kilogram ciasta;

1 kg mąki * 400 ml wody *  50 ml oleju *  50 ml mleka  *  80 g drożdży  * 1 łyżka  cukru  * 2 łyżki soli

Przygotowanie ciasta

Do wody dodajemy drożdże, cukier i mieszamy . Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy wymieszane cukier, drożdże i wodę. W osobnym naczyniu mieszamy mleko, olej i sól, i mieszamy z resztą składników w misce, aż do otrzymania jednolitej masy. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia.

Sos do pizzy. Tu wykorzystuję keczup lub przecier pomidorowy.

Reszta dodatków do wyboru. Wybierzcie to co wam pasuje najbardziej:

szynka, peperoni, salami, gyros, , kurczak,

pomidor, cebula, brokuł,  ananas, papryka w każdej postaci, ogórek, szpinak, oliwki

owoce morza, tuńczyk,

bądź gołda, bądź mozzarellą.

To tylko przykłady produktów które można użyć do skomponowania  pizzy.

Przygotowanie pizzy;

Ciasto ciasto dzielimy na 3 części. Bierzemy okrągła brytfankę tak o średnicy 25 cm. Smarujemy olejem i wykładamy ciastem. Na wierzchu ciasto smarujemy sosem do pizzy i  układamy  wybrane dodatki. Wszystko posypujemy tartym serem gołdą lub mozzarellą.  Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i wkładamy naszą pizze na jakieś 10 do 15 minut.

Be Sociable, Share!

2 Responses to PIZZA

  1. Paweł napisał(a):

    Zawsze wiedziałem że podstawa dobrej pizzy to ciasto. I nawet najlepsze składniki nie zapewnią pełnego smaku . Włosi zapewne by powiedzieli że do wyrobienia pizzy potrzebna jest taka a nie inna mąka. A jakiej wy mąki używacie do wyrobienia ciasta?

  2. […] Ja wykorzystuję często ciasto z pizzy przepis znajdziesz tu http://kuchniafaceta.pl/pizza […]

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pizza-kuchnia-faceta