Sos beszamelowy

Sos beszamelowy (beszamel) to klasyk kuchni francuskiej. Powstał pod koniec XVII w. na dworze króla Ludwika XIV.  Autorem sosu jest nie jaki markiz Louis de Béchameil, który podobno nad doskonałą recepturą pracował przez kilka lat.

Jest to de facto zasmażka z mąki na maśle rozprowadzona mlekiem. Sos Beszamelowy wspaniale sprawdza się jako dodatek do zapiekanek, pieczonych potraw z mięsa i warzyw. Ja stosuję go często do pizzy.  Gęstość sosu  zależy od ilości dodanego mleka mleka.  Do mięs można zrobić rzadszy podając w sosjerce, do zapiekanek i pizzy lepiej sprawdzi się gęstszy.

Sos beszamelowy – Składniki:

50 g masła (1/4 kostki) * 50 g mąki pszennej (2 kopiaste łyżki) * 2-3 szkl. mleka – w zależności od gęstości sosu  * sól * pieprz świeżo mielony * gałka muszkatołowa świeżo starta

Sos beszamelowy – Sposób przygotowania:

Mleko zagotowujemy. Jeśli chcecie urozmaicić smak sosu mleko zagotujcie z ząbkiem czosnku i listkiem laurowym lub ziarenkami ziela angielskiego. Jak chcecie zaoszczędzić czas można wlać zimne mleko. Sos także wyjdzie aksamitny i gładki. Masło wkładamy do rondelka i na wolnym ogniu rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając – najlepiej trzepaczką – smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić! Ważne jest dokładne połączenie masła z mąką. Kiedy zasmażka zacznie pachnieć nieco orzechowo to znaczy, że jest już gotowa. Rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo gorące (lub zimne) mleko. Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku i według uznania solą, świeżo mielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. 

 

 

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

sos-beszamelowy-kuchnia-faceta