Sos beszamelowy
Sos beszamelowy (beszamel) to klasyk kuchni francuskiej. Powstał pod koniec XVII w. na dworze króla Ludwika XIV. Autorem sosu jest nie jaki markiz Louis de Béchameil, który podobno nad doskonałą recepturą pracował przez kilka lat.
Jest to de facto zasmażka z mąki na maśle rozprowadzona mlekiem. Sos Beszamelowy wspaniale sprawdza się jako dodatek do zapiekanek, pieczonych potraw z mięsa i warzyw. Ja stosuję go często do pizzy. Gęstość sosu zależy od ilości dodanego mleka mleka. Do mięs można zrobić rzadszy podając w sosjerce, do zapiekanek i pizzy lepiej sprawdzi się gęstszy.
Sos beszamelowy – Składniki:
50 g masła (1/4 kostki) * 50 g mąki pszennej (2 kopiaste łyżki) * 2-3 szkl. mleka – w zależności od gęstości sosu * sól * pieprz świeżo mielony * gałka muszkatołowa świeżo starta
Sos beszamelowy – Sposób przygotowania:






Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.