Surówki do obiadu

 

 

Ostatnio nie wyobrażam sobie by zabrakło surówki do obiadu.. Dlatego przygotowałem dla Was  przepisy na takie smaczne  dodatki. Surówki są też świetnym dodatkiem do grilla.

Zacznijmy od:

 Surówki Kolorowekolorowa-surowka-zimowa

składniki: główka sałaty * 2-3 pomidory * 2 łodygi selera naciowego * ogórek sałatkowe * kilka rzodkiewek (10 szt ) * strąg żółtej papryki * łyżka soku z cytryny * 3 łyżki oleju z oliwek * sól, pieprz do smaku

przygotowanie surówki: Myjemy wszystkie warzywa. Liście sałaty osuszamy i rwiemy na drobne kawałki ( pamiętaj by nie kroić sałaty nożem ). Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Selera i paprykę kroimy w paski.  Ogórka kroimy w kostkę, a rzodkiewkę w cienkie plasterki. Tak przygotowane warzywa wkładamy do szklanej miski i mieszamy. Do oliwy dodajemy pieprz i sól dokładnie mieszamy i polewamy wymieszane warzywa.  Odstawiamy na 10 minut do lodówki. Można posypać dla ozdoby kukurydzą.

surówki z pomidorem Surówki z pomidorem

Podstawą tych surówek jest zestaw :

składniki: 1 pomidor * 1/4 cebuli * sól i pieprz do smaku.

Pomidora parzymy wrzątkiem obieramy skórkę i kroimy w kostkę. Wsypujemy to do miski dodajemy przyprawy i mieszamy. Mamy gotową surówkę i podstawę do innych. Można też cebulę zatopić posiekanym drobno szczypiorkiem.

  • Do tak przygotowanej podstawy często dodaję trochę śmietany 12% i odkładam na 10 minut do lodówki.
  • Do surówki podstawowej dodaję trochę sera typu FETA. Kroje go w kostkę. Mieszam po dodaniu przypraw. Często  nie sole bo feta jest dość słona.
  • Często do zestawu ze śmietaną dodaję paprykę pokrojoną w kostkę
  • Dobrym dodatkiem jest też świeży ogórek pokrojony w kostkę.
  • Następna kompozycja jest z serem żółtym, krojony drobną kostkę. Ten zestaw lubię z niewielką ilością majonezu.
  • Trochę bogatszy zestaw to podstawa, ser żółty  i drobno pokrojona szynka. Także dodaje majonez.
  • Fajnym dodatkiem do wszystkich jest drobniutko pokrojona rzodkiewka.

Krótkie podsumowanie.  Przy tworzeniu surówek ja sugeruje się tym co lubię. Druga zasada wszystko co jest w lodówce można wykorzystać do surówek. Wszystko zależy od tego co lubisz. Te wszystkie zestawy można mieszać jak tylko chcecie.

 

 

 

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz