Surówki do obiadu

 

 

Ostatnio nie wyobrażam sobie by zabrakło surówki do obiadu.. Dlatego przygotowałem dla Was  przepisy na takie smaczne  dodatki. Surówki są też świetnym dodatkiem do grilla.

Zacznijmy od:

 Surówki Kolorowekolorowa-surowka-zimowa

składniki: główka sałaty * 2-3 pomidory * 2 łodygi selera naciowego * ogórek sałatkowe * kilka rzodkiewek (10 szt ) * strąg żółtej papryki * łyżka soku z cytryny * 3 łyżki oleju z oliwek * sól, pieprz do smaku

przygotowanie surówki: Myjemy wszystkie warzywa. Liście sałaty osuszamy i rwiemy na drobne kawałki ( pamiętaj by nie kroić sałaty nożem ). Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Selera i paprykę kroimy w paski.  Ogórka kroimy w kostkę, a rzodkiewkę w cienkie plasterki. Tak przygotowane warzywa wkładamy do szklanej miski i mieszamy. Do oliwy dodajemy pieprz i sól dokładnie mieszamy i polewamy wymieszane warzywa.  Odstawiamy na 10 minut do lodówki. Można posypać dla ozdoby kukurydzą.

surówki z pomidorem Surówki z pomidorem

Podstawą tych surówek jest zestaw :

składniki: 1 pomidor * 1/4 cebuli * sól i pieprz do smaku.

Pomidora parzymy wrzątkiem obieramy skórkę i kroimy w kostkę. Wsypujemy to do miski dodajemy przyprawy i mieszamy. Mamy gotową surówkę i podstawę do innych. Można też cebulę zatopić posiekanym drobno szczypiorkiem.

  • Do tak przygotowanej podstawy często dodaję trochę śmietany 12% i odkładam na 10 minut do lodówki.
  • Do surówki podstawowej dodaję trochę sera typu FETA. Kroje go w kostkę. Mieszam po dodaniu przypraw. Często  nie sole bo feta jest dość słona.
  • Często do zestawu ze śmietaną dodaję paprykę pokrojoną w kostkę
  • Dobrym dodatkiem jest też świeży ogórek pokrojony w kostkę.
  • Następna kompozycja jest z serem żółtym, krojony drobną kostkę. Ten zestaw lubię z niewielką ilością majonezu.
  • Trochę bogatszy zestaw to podstawa, ser żółty  i drobno pokrojona szynka. Także dodaje majonez.
  • Fajnym dodatkiem do wszystkich jest drobniutko pokrojona rzodkiewka.

Krótkie podsumowanie.  Przy tworzeniu surówek ja sugeruje się tym co lubię. Druga zasada wszystko co jest w lodówce można wykorzystać do surówek. Wszystko zależy od tego co lubisz. Te wszystkie zestawy można mieszać jak tylko chcecie.

 

 

 

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.