Wigilijne uszka z grzybami
Wigilijne uszka z grzybami to tradycyjny dodatek do barszczu podawanego na wigilijnej kolacji. Koniecznie muszą to być grzyby z lasu. Pieczarki to już nie to. No i najważniejsze to musi być według mojej mamy. A jak jeszcze znajdzie siły by je zrobić, to już jestem pewien, że będą takie jak pamiętam z dzieciństwa.
Aby przygotować uszka z grzybami potrzebujemy: 300 g suszonych borowików * 1 cebula * 1 łyżka posiekanej natki pietruszki * 1 szklanka mąki * 1 żółtko * 4 łyżki masła * sól, pieprz * szklanka ciepłej wody
Jak przygotować wigilijne uszka z grzybami: Namoczone przez noc grzyby ugotować i pokroić w kostkę. Do mąki dodać odrobinę soli, żółtko, 2 łyżki masła i zagnieść ciasto dolewając stopniowo wodę, aby było elastyczne. pokroić cebulę w kostkę podsmażyć na maśle, dodać grzyby i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Troszkę podsmażyć. Rozwałkować ciasto na grubość 5 milimetrów i powykrawać kwadraty. Na nich ułożyć łyżeczkę farszu i wylepiać uszka. W garnku zagotować posoloną wodę i wrzucić uszka. Gotować do wypłynięcia.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.