Dlaczego warto polubić szpinak

 

Szpinak  jest rośliną jednoroczną zielono liściastą, której ojczyzną jest dawna Persja skąd Arabowie przywieźli go w średniowieczu około IX w. do Hiszpanii. W pozostałych krajach europejskich nie znalazł większego uznania. Dopiero wiek XIX stał się okresem przełomowym w uprawie szpinaku. Jednak największą popularność zdobył po II wojnie światowej, kiedy to Amerykanie rozpoczęli reklamę tego mało docenianego warzywa, tak przecież bogatego w różnorodne składniki. Szpinak świetnie wspomaga nasz mózg. Jedynym mankamentem jest to, że szpinak zawiera kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapniem tworzy nierozpuszczalny związek – szczawian wapnia, nieprzyswajalny przez organizm. Dlatego też nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na artretyzm, reumatyzm i wątrobę.

ZUPA ZE SZPINAKU PO ALPEJSKU

 Składniki:

500 g szpinaku, 100 g masła * 1,5 l wywaru z wołowiny i warzyw * 2  papryki * 100 g fasoli perłowej  1  cebula * 1 łyżka maki * 100 g żółtego sera* sól, pieprz i czosnek do smaku.

Przygotowanie:

Fasole przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i odstawić na 2 godziny. Szpinak przebrać, opłukać, sparzyć , odcedzić, odsączyć, zmiksować, podsmażyć na maśle . Paprykę umyć, pokrajać w kostkę, usmaży i zmiksować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć, oprószy mąką, zasmażyć lekko rumieniec.  Połączyć z wywarem, dodać szpinak, paprykę, fasole i starty ser, chwilę pogotować, doprawić do smaku.

ZUPA ZE SZPINAKU Z PIECZARKAMI I ŚLIWKĄ

Składniki:

 500 g szpinaku * 1.5 l wywaru z kości i warzyw * 100g łyżki masła lub margaryny * 5-6 pieczarek * 5-6 śliwek węgierek * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1/2 szklanki śmietany *  łyżka mąki, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Szpinak przebrać, opłukać, sparzyć, odcedzić, zmiksować, podsmażyć na maśle. Pieczarki obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, Śliwki umyć, usunąć pestki, pokrajać w paseczki, wymieszać z wywarem razem z pieczarkami, szpinakiem, koncentratem pomidorowym i śmietana wymieszana z mąka, chwilę pogotować, doprawić do smaku.

ZUPA ZE SZPINAKU PO POLSKU

Składniki:

500 g szpinaku, 1,5 l wywaru z kości i warzyw, 1-2 łyżki masła, 3 ziemniaki, 4-5 łyżek mąki, 1 jajko, woda, 5-6 orzechów włoskich bez łupin, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz i czosnek do smaku,

 Składniki:

Szpinak umyć i sparzyć wodą. Odcedzić,  zmiksować, podsmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, opłukać, pokrajać w kostkę. Zalać wrzącym wywarem i ugotować. Mąkę przesiać na stolnice. Połączyć z jajkiem i wodą, zagnieść twarde ciasto, zetrzeć na tarce o dużych otworach, włożyć do ziemniaków pod koniec gotowania. Ugotować , Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć, dodać do zupy razem ze szpinakiem i śmietaną. Doprowadzić do wżenia. doprawić do smaku.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

dlaczego-warto-polubi-szpinak-kuchnia-faceta