Zapiekanka z żeberek

Uwielbiam żeberka w każdej postaci. Tym razem proponuje zapiekankę z żeberek.
Zapiekanka z żeberek – składniki:
kilogram żeberek * kilogram ziemniaków * 250 g kapusty kiszonej * 150 g pieczarek * łyżka oleju * 1 cebula * masło * sól i pieprz
Zapiekanka z żeberek – przygotowanie:
Żeberka ugotować i oddzielić mięso od kości. Pokroić w kawałeczki. Ziemniaki obrać i ugotować. Po przestygnięciu pokroić na plasterki. Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną cebulę i dusić kilka minut z pieczarkami. Kapustę ugotować.
W żaroodpornym naczyniu, dobrze wysmarowanym tłuszczem, układamy warstwami ziemniaki, kapustę, mięso i pieczarki. całość oprószyć solą i pieprzem. Na wierzch trochę masła. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i zapiekamy 20 minut.
One Response to Zapiekanka z żeberek
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Niesamowicie proste a już mi pachnie 🙂 Fajnie przygotowane żeberka to coś niesamowitego. Muszę przyznać, że dotąd nie próbowałem przygotowywać, ale przecież zawsze musi być pierwszy raz 🙂