Zapiekanka z żeberek

 

 

Uwielbiam żeberka w każdej postaci.  Tym razem proponuje zapiekankę z żeberek.

Zapiekanka z żeberek – składniki:

kilogram żeberek * kilogram ziemniaków * 250 g kapusty kiszonej * 150 g pieczarek  * łyżka oleju * 1 cebula * masło * sól i pieprz

Zapiekanka z żeberek – przygotowanie:

Żeberka ugotować i oddzielić mięso od kości. Pokroić w kawałeczki. Ziemniaki obrać i ugotować. Po przestygnięciu pokroić na plasterki. Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną cebulę i dusić kilka minut z pieczarkami. Kapustę ugotować.

W żaroodpornym naczyniu, dobrze wysmarowanym tłuszczem, układamy warstwami  ziemniaki, kapustę, mięso i pieczarki. całość oprószyć solą i pieprzem. Na wierzch trochę masła. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i zapiekamy 20 minut.

One Response to Zapiekanka z żeberek

  1. Wojtek pisze:

    Niesamowicie proste a już mi pachnie 🙂 Fajnie przygotowane żeberka to coś niesamowitego. Muszę przyznać, że dotąd nie próbowałem przygotowywać, ale przecież zawsze musi być pierwszy raz 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

zapiekanka-z-eberek-kuchnia-faceta