Wątróbka po serbsku.

Wątróbka po serbsku to danie, które łamie nasze polskie przyzwyczajenia. W naszej polskiej tradycji klasycznym dodatkiem do wątróbki jest jabłko i surówka z kiszonej kapusty. bardzo lubię smażone warzywa, dlatego chciałem szukałem właśnie takiego przepisu.
Do przygotowania wątróbki po serbsku potrzebujemy.
Składniki: 1 kg wątróbki drobiowej * Mąka do panierowanie * olej do smażenia * 500 g papryki kolorowej * 500 g cebuli * sól, pieprz, majeranek, słodka papryka * sos chili
Przygotowanie: Wątróbkę myjemy , oczyszczamy i ponownie płuczemy. Panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie zdejmujemy wątróbkę,z patelni, a na pozostałym na nie tłuszczu smażymy , pokrojoną w talarki cebulę oraz pokrojoną w paski paprykę. gdy warzywa zmiękną, przyprawiamy je do smaku, dodajemy sos chili i mieszamy. Pamiętać by wątróbki nie solić na początku smażenia bo stwardnieje. Wątróbkę podajemy z papryką i pieczywem.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.