Wątróbka po serbsku.

 

 

Wątróbka po serbsku to danie, które łamie nasze polskie przyzwyczajenia. W naszej polskiej tradycji klasycznym dodatkiem do wątróbki jest jabłko i surówka z kiszonej kapusty. bardzo lubię smażone warzywa, dlatego chciałem szukałem  właśnie takiego przepisu.

 

Do przygotowania wątróbki po serbsku potrzebujemy.

Składniki:   1 kg wątróbki drobiowej * Mąka do panierowanie * olej do smażenia * 500 g papryki kolorowej * 500 g cebuli * sól, pieprz, majeranek, słodka papryka  * sos chili

Przygotowanie:  Wątróbkę myjemy , oczyszczamy i ponownie płuczemy. Panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie zdejmujemy  wątróbkę,z patelni, a na pozostałym na nie  tłuszczu smażymy , pokrojoną w talarki cebulę  oraz pokrojoną w paski paprykę. gdy warzywa zmiękną, przyprawiamy je do smaku, dodajemy sos chili i mieszamy. Pamiętać by wątróbki nie solić na początku smażenia bo stwardnieje.  Wątróbkę podajemy z papryką i pieczywem.

 

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

wtrbka-po-serbsku-kuchnia-faceta