Dieta zmniejszająca poziom cholesterol.

.
.
Dieta zmniejszająca poziom cholesterolu
Serce może bić bez przerwy przez sto lat i dłużej. Aby to jednak nastąpiło musimy o nie dbać. Jednym z największych wrogów serca jest nadmiar złego cholesterolu. Kiedy jego poziom nie przekracza 200 mg/dl wszystko jest w porządku. Jednak gdy ten wskaźnik zostaje przekroczony należy zmienić tryb życia. Bardzo ważna jest dieta zmniejszająca poziom cholesterolu.
Więcej o skutkach złego poziomu cholesterolu poczytasz tu kliknij
Dieta zmniejszająca poziom cholesterolu wcale nie musi być nudna.
zacznijmy od śniadania.
Pasta serowa:
składniki: 500 g chudego białego sera * 200 ml jogurtu * 1 pęczek szczypiorku * 2 ząbki szczypiorku * masło roślinne * kilka kromek chleba razowego * pieprz i sól do smaku.
przygotowanie: ser rozgnieść i wymieszać z jogurtem. Dodać posiekany drobno szczypiorek i rozgnieciony czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowaną pastę serową nakładamy grubą warstwą na chleb razowy z cienką warstwą masła roślinnego.
Zamieniając w naszej diecie pełnotłusty ser biały na chudy obniżamy znacznie spożycie tłuszczów nasyconych. Dzięki tak przygotowanej paście z serem chudym dwudziestokrotnie mniej spożywamy kwasów nasyconych.
Dieta zmniejszająca poziom cholesterolu powinna być bogata w dobre tłuszcze. W następnym przepisie mamy składniki z dobrym tłuszczem, zamiast tłuszczów nasyconych. ( makrela, słonecznik,majonez)
Pasta z makreli:
składnik: 200 g makreli * 100 g majonezu light * 1 łyżka musztardy * 2 ząbki czosnku * 100 g kukurydzy z puszki * 20 g posiekanej natki pietruszki * chleb razowy z ziarnem słonecznika * sól pieprz ostra papryka do smaku.
przygotowanie: Makrelę oczyść ze skóry i ości. Drobno posiekaj. Dodaj majonez, czosnek, musztardę, kukurydzę i pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną pastę serową nakładamy grubą warstwą na chleb razowy.
Kanapka z idykiem
składniki: 3 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego * 3 listki sałaty * 3 plastry pomidora * 3 plastry szynki z indyka * jajko ugotowane na twardo * 20 g rzeżuchy * masło roślinne.
przygotowanie: Chleb opiec w tosterze, posmarować masłem roślinnym. Na tostach ułożyć sałatę, plastry synki z indyka, pomidora, jajko i posyp rzeżuchą. Przykryj tostem i ułożyć jeszcze raz zestaw z dołu. Przykryć tostem i przekroić po przekątnej.
Dzięki zastąpienie jasnego pieczywa ciemnym te kanapki są źródłem błonnika. Błonnik ma fantastyczny wpływ na perystaltykę naszych jelit i także obniża zły cholesterol.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.