Knedle

Kiedy zaczyna się sezon na śliwki, ja nabieram ochoty na knedle ze śliwkami. Robię je tak. Najpierw zakupy w sklepie;
Oto lista zakupów czyli;
składniki;
1 kg ziemniaków * 1,5 szklanki maki pszennej * jajko * 0,5 kg śliwek koniecznie węgierek * cukier
przygotowanie ;
Ziemniaki obieramy i gotujemy . Po ugotowanie gnieciemy na jednolitą masę, można dodać łyżkę masła i odstawiamy do stygnięcia. kiedy ziemniaki stygną przygotowujemy śliwki. Myjemy je i usuwamy pestki. Kiedy ziemniaki są już chłodne przygotowujemy ciasto.
Ziemniaki mieszamy z jajkiem i mąką na jednolitą masę. Następnie dzielimy ciasto na 3 części i kształtujemy na wałeczki, z które kroimy na kawałki ok 4 cm . Następnie kawałeczki rozgniatamy na placki o grubości ok 5 mm. Na tak przygotowane ciasto układamy śliwki maczane w cukrze. Zawijamy ciasto tak by śliwka w całości była otulona ciastem i formujemy w kulki.
Knedle wkładamy do gotującej w osolonej wodzie ok 6 minut.
2 Responses to Knedle
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Ja też bardzo lubię knedle z śliwkami. W swoim ogrodzie mam jedno drzewo węgierek i gdy tylko dojrzewają to takie właśnie knedle są idealne na piątkowy obiad:)
ahh, jedno z moich ulubionych dań 😀 Ja lubię je po ugotowaniu w zależności co mają w środku oblać śmietaną albo tłuszczykiem z przypieczoną cebulką 🙂 aż głodny się zrobiłem ^^