Knedle

 

 

Kiedy zaczyna się sezon na śliwki, ja nabieram ochoty na knedle ze śliwkami.  Robię je tak. Najpierw zakupy w sklepie;

Oto lista zakupów czyli;

składniki; 

1 kg ziemniaków * 1,5 szklanki maki  pszennej * jajko *  0,5 kg śliwek  koniecznie węgierek  * cukier

przygotowanie ;

Ziemniaki obieramy i gotujemy .  Po ugotowanie gnieciemy na jednolitą masę, można dodać łyżkę masła i odstawiamy do stygnięcia. kiedy ziemniaki stygną przygotowujemy śliwki. Myjemy je i usuwamy pestki.  Kiedy ziemniaki są już chłodne przygotowujemy ciasto.

Ziemniaki mieszamy z jajkiem i mąką  na jednolitą masę.  Następnie  dzielimy ciasto na 3 części i  kształtujemy na wałeczki, z które kroimy na kawałki ok 4 cm . Następnie kawałeczki rozgniatamy na placki o grubości ok 5 mm. Na tak przygotowane ciasto układamy śliwki maczane w cukrze. Zawijamy ciasto tak by śliwka w całości była otulona ciastem i formujemy w kulki.

Knedle wkładamy do gotującej w osolonej  wodzie   ok 6 minut.

2 Responses to Knedle

  1. Grzegorz pisze:

    Ja też bardzo lubię knedle z śliwkami. W swoim ogrodzie mam jedno drzewo węgierek i gdy tylko dojrzewają to takie właśnie knedle są idealne na piątkowy obiad:)

  2. Twistet pisze:

    ahh, jedno z moich ulubionych dań 😀 Ja lubię je po ugotowaniu w zależności co mają w środku oblać śmietaną albo tłuszczykiem z przypieczoną cebulką 🙂 aż głodny się zrobiłem ^^

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

knedle-kuchnia-faceta