Azjatycka sałatka z arbuza i rzodkiewki

.

Azjatycka sałatka – to azjatycka kuchnia dla wegan.

Ta sałatka to wspaniały dodatek do dania głównego. Na pewno poradzisz sobie w jej przygotowaniu.

Azjatycka sałatka – składnik:

( porcja dla trzech osób): 1/2 małego arbuza pokrojonego w grubą kostkę * pęczek rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki * 1 łyżeczka nasion lub sezamu (czarnego lub białego) uprażonego na suchej patelni * kilka gałązek świeżej mięty * 1 mały ząbek czosnku (lub 1/2 dużego) * kawałek (około 4 cm) świeżego imbiru * sok wyciśnięty z jednej limonki (można zastąpić cytryną) * 1 łyżka sosu sojowego * 1 łyżka oleju sezamowego (można zastąpić oliwą).

Azjatycka sałatka – Przygotowanie:

Na półmisku do serwowania rozkładamy arbuza i plasterki rzodkiewki. Wszystkie składniki dressingu miksujemy w malakserze (czosnek, imbir, sok z limonki, sos sojowy, olej/oliwę). (Uwaga! Można również zetrzeć imbir i czosnek na tarce i zmieszać w miseczce z mokrymi składnikami sosu). Sałatkę posypujemy sezamem i miętą, obficie skrapiamy dressingiem. Podajemy natychmiast. Smacznego!

Więcej sałatek znajdziecie w zakładce sałatki

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

azjatycka-saatka-z-arbuza-i-rzodkiewki-kuchnia-faceta