Biały barszcz

Dość mam już chemii w postaci zup w proszku. Zrobienie klasycznego zakwasu na biały barszcz to przysłowiowy pikuś. Przepis wziąłem od swojej mamy. Różnica w smaku, przekonajcie się sami.
Na zakwas potrzebujemy;
250 g maki żytniej, skórki chleba, litr wody
Mąkę żytnią wymieszać z litrem przegotowanej , ciepłej wody. Na wierzch położyć skórkę chleba. Zakwas jest dobry już po 48 godzinach.
Teraz robimy zupę:
Biały barszcz – składniki:
2 szklanki zacieru * litr wody * kawałek wędzonego żeberka * 4 kawałki białej kiełbasy * 2 ziemniaki * 2 marchewki * 2 łyżki vegeta ( polecam czeska VEGA bez glutaminianu sodu ).
Z wody i żeberek gotujemy bulin dodając vegete do smaku. Osobno gotujemy kiełbasę. Następnie kroimy na talaki o grubości 1 cm. Do bulionu dodajemy zakwas i zagotowujemy. Wrzucamy kiełbasę do gotowego barszczu. Można też wkroić ugotowane jajko na twardo. Podajemy w miseczkach i chlebem.
2 Responses to Biały barszcz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Z przyjemnością zapoznałem się z tym przepisem. Barszcz uwielbiam, ale proszkowe mnie odrzucają. Sposób kiszenia takiego na święta znam, takiego tworzenia zakwasu na biały, nie znałem.
Sam sporo gotuję ,żona wraca później niż ja wiec gotowanie spada na mnie uwielbiam żurek lecz z barszczem białym miałem problemy z wydobyciem smaku korzystam z przepisu . pozdrowienia dla admina.