Biały barszcz

 

Dość mam już chemii w postaci zup w proszku. Zrobienie klasycznego zakwasu na biały barszcz  to   przysłowiowy pikuś. Przepis wziąłem od swojej mamy. Różnica w smaku,  przekonajcie się sami.

Na zakwas potrzebujemy;

250 g maki żytniej, skórki chleba, litr wody

Mąkę żytnią wymieszać z litrem przegotowanej , ciepłej wody. Na wierzch położyć skórkę chleba. Zakwas jest dobry już po 48 godzinach.

Teraz robimy zupę:

Biały barszcz – składniki:

2 szklanki zacieru * litr wody * kawałek wędzonego żeberka * 4 kawałki białej kiełbasy  *  2 ziemniaki  * 2 marchewki   *  2 łyżki vegeta ( polecam czeska VEGA bez glutaminianu sodu ).

Z wody i żeberek gotujemy bulin dodając vegete do smaku. Osobno gotujemy kiełbasę. Następnie kroimy na talaki o grubości 1 cm. Do bulionu dodajemy zakwas i zagotowujemy. Wrzucamy kiełbasę do gotowego barszczu. Można też wkroić ugotowane jajko na twardo. Podajemy w miseczkach i chlebem.

 

 

 

2 Responses to Biały barszcz

  1. Wojtek pisze:

    Z przyjemnością zapoznałem się z tym przepisem. Barszcz uwielbiam, ale proszkowe mnie odrzucają. Sposób kiszenia takiego na święta znam, takiego tworzenia zakwasu na biały, nie znałem.

  2. Wczasowicz pisze:

    Sam sporo gotuję ,żona wraca później niż ja wiec gotowanie spada na mnie uwielbiam żurek lecz z barszczem białym miałem problemy z wydobyciem smaku korzystam z przepisu . pozdrowienia dla admina.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

biay-barszcz-kuchnia-faceta