Bigos

Przepis na tradycyjny polski bigos, który gotowany jest chyba we wszystkich polskich domach. Prawdziwy bigos jest kwintesencją polskich smaków. Bez tej potrawy nie mogą odbyć się żadne święta, imieniny czy wesele.
Do przygotowania bigosu potrzebujemy następujące składniki:
2 i 1/2 kg dobrej kwaszonej kapusty * po 1/2 kg pieczonej wieprzowiny i wołowiny * 60 dag kiełbasy * 50 dag wędzonego boczku * szklanka rosołu * 2 cebule * 10 dag suszonych grzybów * 10 suszonych * wędzonych śliwek * 2 łyżki smalcu * po 4 jagody jałowca i ziarna ziela angielskiego * 12 ziaren pieprzu * liść laurowy * 2 goździki * sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie :
Kapustę kiszoną posiekać, przełożyć do garnka najlepiej emaliowanego.. Zalać rosołem i sosami z pieczeni. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić na 2 godziny. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i pokroić w paseczki. Wywar z grzybów zachować. Pieczone mięsa i boczek wędzony pokroić w dużą kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki, a następnie przesmażyć z boczkiem. Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na smalcu. Śliwki opłukać, pokroić.
Do gotującej się kapusty dodać przesmażoną cebulę, grzyby wraz z wywarem, mięsa, kiełbasę oraz boczek, dusić dalej. Włożyć śliwki, ziarna jałowca, ziela angielskiego, pieprzu oraz liść laurowy i goździki. Dusić jeszcze co najmniej godzinę, często mieszając. Ewentualnie dosolić.
Ważne:
Jeżeli kapusta wydaje się zbyt kwaśna, wypłucz ją w zimnej wodzie, starannie osącz i odciśnij. Możesz poszatkować, będzie łatwiej mieszać ją w garnku. W bigosie musi być dużo mięsa – tyle samo lub niewiele mniej niż kapusty. Bron Boże jakieś zasmażki. Nie żałuj pieprzu. Z solą już nie należy przesadzać. Pamiętaj, że kapustę gotujemy na posolonym rosole.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.