Błędy żywieniowe, które osłabiają odporność.

Błędy żywieniowe, które osłabiają odporność.

Czego unikać w czasach koronawirusa?

Dobrze zbilansowana dieta ma duży wpływ na ogólne funkcjonowanie organizmu, w tym na układ odpornościowy. Błędy żywieniowe mogę zatem osłabić skuteczność odpowiedzi immunologicznej w zwalczaniu infekcji, również infekcji koronawirusem. Na jakie elementy diety należy przede wszystkim zwrócić uwagę w czasie epidemii koronawirusa?

zdrowa żywność.

Spożywanie alkoholu nie pomaga w walce z koronawirusem

W czasopiśmie „Alcohol Research” badacze zwracają uwagę na to, że istnieje zależność między nadmiernym spożywaniem alkoholu a osłabieniem odporności. Do negatywnych efektów częstego sięgania po alkohol należą większa podatność na zapalenie płuc oraz zespołu ostrej niewydolności oddechowej (ARDS), czyli jednych z poważniejszych zagrożeń związanych z chorobą COVID-19. Inne konsekwencje częstego sięgania po napoje wyskokowe to wyższe ryzyko rozwinięcia się u chorego sepsy czy powikłań pooperacyjnych, a także gorsze gojenie się ran i wolniejszy proces zdrowienia w przypadku infekcji.

Cały materiał na ten temat znajdziesz ty: Spożywanie alkoholu nie pomaga w walce z koronawirusem

Nadmiar soli a odporność

Nowe badania przedstawione przez szpital uniwersytecki w Bonn dowodzą, że nadmiar soli w diecie może wywoływać niedobory odporności. Sól jest źródłem sodu, a za pozbywanie się jego nadmiaru odpowiadają nerki, które pełnią ważną funkcję w gospodarce wodno-elektrolitowej organizmu. Gdy zmuszone są do wytężonej pracy, występuje efekt domina powodujący obniżający zdolność organizmu do zwalczania infekcji bakteryjnych. COVID-19 jest oczywiście chorobą wirusową, ale może ona sprzyjać również wtórnym infekcjom bakteryjnym.

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

bdy-ywieniowe-ktre-osabiaj-odporno-kuchnia-faceta