Błędy żywieniowe, które osłabiają odporność.

Błędy żywieniowe, które osłabiają odporność.

Czego unikać w czasach koronawirusa?

Dobrze zbilansowana dieta ma duży wpływ na ogólne funkcjonowanie organizmu, w tym na układ odpornościowy. Błędy żywieniowe mogę zatem osłabić skuteczność odpowiedzi immunologicznej w zwalczaniu infekcji, również infekcji koronawirusem. Na jakie elementy diety należy przede wszystkim zwrócić uwagę w czasie epidemii koronawirusa?

zdrowa żywność.

Spożywanie alkoholu nie pomaga w walce z koronawirusem

W czasopiśmie „Alcohol Research” badacze zwracają uwagę na to, że istnieje zależność między nadmiernym spożywaniem alkoholu a osłabieniem odporności. Do negatywnych efektów częstego sięgania po alkohol należą większa podatność na zapalenie płuc oraz zespołu ostrej niewydolności oddechowej (ARDS), czyli jednych z poważniejszych zagrożeń związanych z chorobą COVID-19. Inne konsekwencje częstego sięgania po napoje wyskokowe to wyższe ryzyko rozwinięcia się u chorego sepsy czy powikłań pooperacyjnych, a także gorsze gojenie się ran i wolniejszy proces zdrowienia w przypadku infekcji.

Cały materiał na ten temat znajdziesz ty: Spożywanie alkoholu nie pomaga w walce z koronawirusem

Nadmiar soli a odporność

Nowe badania przedstawione przez szpital uniwersytecki w Bonn dowodzą, że nadmiar soli w diecie może wywoływać niedobory odporności. Sól jest źródłem sodu, a za pozbywanie się jego nadmiaru odpowiadają nerki, które pełnią ważną funkcję w gospodarce wodno-elektrolitowej organizmu. Gdy zmuszone są do wytężonej pracy, występuje efekt domina powodujący obniżający zdolność organizmu do zwalczania infekcji bakteryjnych. COVID-19 jest oczywiście chorobą wirusową, ale może ona sprzyjać również wtórnym infekcjom bakteryjnym.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

bdy-ywieniowe-ktre-osabiaj-odporno-kuchnia-faceta