Choinkowe pierniki

Choinkowe pierniki
Nadchodzi czas świąt. W moim domu jest to okres kiedy więcej czasu staram spędzić razem z rodziną. Dostałem od mojej mamy fajny przepis na piernikowe ciasteczka. I pomyślałem jak fajnie będzie zrobić choinkowe pierniki. Będziemy je robić całą rodziną. Dzięki temu choinka też nabierze charakteru i nie będzie wyglądać jak z super marketu.
Jak zrobić choinkowe pierniki?
składniki: 300 g mąki * 0.5 szklanki miodu * 200 g cukru pudru * 100 g masła * 1 jajko * 1 łyżeczka sody * przyprawa do pierników * papier do pieczenia.
przygotowanie: Zagrzać miód i wrzucić do niego przyprawy. Gorącym miodem zaparzyć mąkę. Wymieszać miód nożem z mąką. Po ostygnięciu dodać cukier i sodę. Następnie jajko. Wyrobić ciasto przypominające konsystencją ciasto na makaron. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę.
Po tym czasie bierzemy ciasto i kroimy na mniejsze kawałki. Rozwałkowujemy na placki o grubości nie cieńszej niż 5 mm. za pomocą metalowych foremek wyciskamy kształty naszych choinkowych pierników. Jeśli nie mamy foremek możemy powycinać kształty naszych ciastek ostrym nożem.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na basze kładziemy papier do pieczenia i na nim nasze choinkowe pierniki. Blachę z ciastkami władamy do rozgrzanego piekarnika na 10 do 15 minut. Po wyciągnięciu pierniki są jeszcze miękkie. Wtedy wykonujemy w nich otwory na nitkę, dzięki której, powiesimy nasze choinkowe pierniki na drzewku. Nie odkładajcie tego na później. Pierniki szybko twardnieją i zrobienie w nich otworów stanie się niemożliwe.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.