Fasolka po bretońsku.

 

Klasycznie fasolka po bretońsku przygotowywana jest z suchej fasoli, którą zalewamy dzień wcześniej . Potem gotujemy. W błyskawicznej wersji przepisu można użyć namoczonej i ugotowanej już fasoli z puszki wraz z zalewą.

Fasolka po bretońsku- Składniki

400 g  suchej fasolki „Piękny Jaś” lub 2 puszki fasolki * 250 g boczku (parzonego lub wędzonego ja polecam wędzony) * 250 g kiełbasy *    1 duża cebula * 2 ząbki czosnku * 1 puszka krojonych pomidorów *  2 łyżki koncentratu pomidorowego * 3 ziela angielskie, liść laurowy  * 2 łyżki suszonego majeranku

Fasolka po bretońsku Przygotowanie

Suchą fasolę wsypać do garnka i zalać zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody. Dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy.  Gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości. Boczku pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką (lub do zagotowanej w garnku fasolki z puszki wraz z zalewą). Na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć pokrojoną w kosteczkę kiełbasę (wcześniej obrać ją ze skórki w razie potrzeby), dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać starty czosnek. Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia. Dodać krojone pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i zmielonym pieprzem. Gotować przez około 15 minut.

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fasolka-po-bretosku-kuchnia-faceta