Jagnięcina pieczona w pergaminie

.

.

Jagnięcina pieczona w pergaminie to danie z wyższej polki. Trzeba mu poświęcić trochę czasu. Ale efekt końcowy jest po prostu palce lizać.

Składniki:

Marynata szklanka oliwy  * 4 łyżki octu winnego  6% * 2 łyżki białego wina wytrawnego * łyżeczka suszonego oregano.

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

pozostałe składniki:

800 g mięsa z udźca jagnięcego * 3 ziemniaki * 2 marchewki * 200 g fasolki szparagowej * 3 cebule * 2 pomidory * 150 g sera feta * 2 ząbki czosnku * łyżka suszonego oregano , sól, pieprz

Mięso pokroić w dużą kostkę, przyprawić solą i pieprzem i zalać przygotowaną marynatą. Odstawić na 12 godzin do lodówki.

Ziemniaki obrać umyć i przekroić na osiem części. Marchewki obrać, umyć i pokroić w kawałki. Fasolkę umyć obrać i poprzekrawać na połówki. Cebulę obrać i poprzekrawać na osiem części. Pomidory sparzyć obrać i poronić w ćwiartki. Fetę pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Wszystkie warzywa posolić, popieprzyć i posypać oregano. Następnie dokładnie wymieszać.

Na 4 arkuszach pergaminu o wymiarach 40 x 40 centymetrów należy ułożyć porcję mięsa wyjętego z marynaty oraz po porcji warzyw. Wszystko skropić marynatą. Następnie unieś rogi pergaminu i związać nitką lub bawełnianym sznurkiem. Tak przygotowana jagnięcina w pergaminie ląduje w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza na 45 do 60 minut. Na 10 minut przed końcem pierzenia rozwiązać pergamin i dodać ser.

Jagnięcina pieczona w pergaminie podajemy w pergaminie.

 

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.