Kaczka z jabłkami.


Panowie od czasu do czasu trzeba się trochę wysilić. Dlatego dziś zrobimy kaczkę z jabłkami . Nie bójcie się to naprawdę nic trudnego. Stadniki potrzebne do tego dania to:

przede wszystkim : kaczka sztuk 1 *

 kwaśne jabłka sztuk 3 *  czerwone wytrawne wino  1/2 szklanki *              sól, pieprz, majeranek, cynamon *  tłuszcz do wysmarowania blachy.

Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy w środku i z wierzchu solą z pieprzem i majerankiem. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Jabłka obieramy . Usuwamy gniazda i kroimy na osiem części. Posypujemy cynamonem. Kaczkę wyjmujemy z lodówki. Faszerujemy owocami., zszywamy lub spinamy wykałaczkami . Okładamy na natłuszczonej blasze i polewamy winem. Pieczemy ok 1,5 godziny w temp. 180 stopni Celsjusza. W czasie pieczenia należy pamiętać o częstym podlewaniu mięsa powstałym sosem. Przed podaniem pamiętaj o usunięciu nici lub wykałaczek.

Be Sociable, Share!

2 Responses to Kaczka z jabłkami.

  1. Beata napisał(a):

    moja kaczka okazała się kaczorem z jabłkami i musiałam ja piec 2,5 godziny..i taka moja rada jak kaczka jest młodziutka i szybko się upiecze (tzn po 1,5 godzinie) to jest ok ale jak okaże się ze to kaczor albo starsza kaczka przykryjcie ją folia aluminiową lub od razu wsadźcie do rękawa do pieczenia i pieczcie dłużej 🙂 w każdym bądź razie efekt końcowy „palce lizać” polecam to mój stały punkt menu świątecznego….mam tez zakusy na indyka tylko muszę poczekać aż mi się rodzina powiększy albo będę musiała pospraszać sąsiadów 🙂 ale jakbys miał dobry przepis Paweł to chętnie skorzystam .
    Pozdrawiam i jeszcze raz wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂

  2. […] polskich stołach, w różnych wydaniach smakowych. Można nadziewać ją jabłkami, podobnie jak kaczkę z jabłkami. Jednak ja namawiam do staropolskiego sposobu zmiękczania mięsa […]

Dodaj komentarz