Kapusta kiszona inaczej

.

.Kapusta kiszona przyrządzona w odpowiedni sposób jest świetnym  daniem obiadowym. Także supr  jako danie główne.

Kapusta kiszona po rosyjsku z parówkami

Składniki: 50 dag kapusty * smalec lub olej * 2 łyżki kaparów * 3 pomidory * 3-4 cienkie parówki * cebula * 1-2 łyżki mąki * sól * pieprz * cukier * liść laurowy do smaku

Przygotowanie: kapustę pokrajać, dodać tłuszcz, skropić wodą, zagotować pod przykryciem. potem odkryć na 15-20 minut i dogotować pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać opłukane kapary i liść laurowy. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Parówki obrać z osłonek, pokrajać w plasterki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, dodać do kapusty razem z pomidorami i parówkami. Dusić kilka minut i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami z wody.

Kapusta kiszona po rosyjsku z wołowiną

Składniki: 50 dag kapusty * rosół * marchew * kawałek selera (ok. 10 dag) * 2 cebule * smalec lub olej * 1-2 łyżki mąki * 15 dag wołowiny z rosołu * sól * pieprz * kminek * ziele angielskie * papryka mielona * przyprawa do zup do smaku.

Przygotowanie: Kapustę pokrajać, zalać rosołem, zagotować pod przykryciem. Potem odkryć na 15-20 minut i dogotować pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, skropić rosołem, dusić do miękkości. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Dodać do kapusty razem z warzywami oraz mięsem pokrajanym w kostkę z przyprawami. chwilę pogotować i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami z wody.

Kapusta kiszona po staromiejsku

Składniki: 50 dag kapusty * smalec lub olej * cebula * 1-2 łyżki mąki * 15 dag kiełbasy białej (parzonej) * 2 łyżki migdałów * 1/2 szklanki śmietany * sól *  pieprz * papryka mielona do smaku.

Przygotowanie: Kapustę pokrajać, dodać tłuszcz, skropić wodą, zagotować pod przykryciem. Potem odkryć na 15-20 minut i dogotować pod przykryciem. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić. W takiej postaci włożyć do kapusty pod koniec gotowania razem z pokrajaną w plasterki i sparzonymi, obranymi ze skórki migdałami i ugotować. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem.

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kapusta-kiszona-inaczej-kuchnia-faceta