Karkówka na szybko.

Karkówka na szybko – obiad dla faceta

Karkówka na szybko – To co faceci lubią najbardziej.

Szedłem do domu z myślą, że zjadłbym coś pożywnego. Na obiad to raczej nie ma, co liczyć. W domy mam remont przedpokoju. Żona z dziećmi w plenerze. Ja po 10 godzinach na budowie. Zjadłbym konia z kopytami. Na konia to raczej nie mam szans. Wchodzę do mięsnego – jest karkówka. Każę sobie ukroić taki porządny męski kotlet. Pani kroi mi kawałek o grubości 3 cm. Już ślinotoku dostaję na samą myśl co z tego przyrządzę. Wpadam do domu. Myję ręce – to podstawa w kuchni i bez wymówek. Brudasy do kuchni nie mają wstępu. Wyciągam patelnię, leję olej, niech się grzeje na małym ogniu. Mięso myję i rozbijam tłuczkiem na solidny stek. Obieram ząbek czosnku i nacieram mięso. Przyprawiam: pieprz, sól, trochę curry, bazylia. Smażę około 20 minut na rozgrzanym tłuszczu obracając co parę minut. Dziś zjem z chlebem i chrzanem. O, jest kompocik z wiśni! Pychota. 

Karkówka na szybko – składniki dla 1 osoby:

1 stek z karkówki * 1 ząbek czosnku * pieprz, sól, bazylia,

Przygotowanie jak w opisie i waszej inwencji.

Panowie, musicie to spróbować.

Jak szukacie więcej przepisów to zajrzycie tu – http://kuchniafaceta.pl/category/dania-z-wieprzowiny

Be Sociable, Share!

2 Responses to Karkówka na szybko.

  1. Renata Chrośniak napisał(a):

    Dobry pomysł na pożywny obiad. Jedno bym zmieniła Pawle, dałabym surówki wszelkiego rodzaju, bo ten chrzan to dla mnie trochę za mało, aby zrównoważyć tę porcję białka. Natomiast zrezygnowałabym z chleba, duża objętość surówek doskonale by go zastąpiła. To tak na marginesie, patrząc pod względem utrzymania dobrej kondycji i zdrowia. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. JUREK napisał(a):

    No a Ja jeszcze dodam, że zamiast smażenia to używam pewnego urządzenia co „smaży” gorącym powietrzem – HALOGEN OVEN.
    Oczywiście też od pewnego czasu ziemniaki i chleb (skrobia) zastepuję wszelkimi świeżymi warzywami.
    Do tej karkówki dodałbym gotowanej kiszonej kapusty na słodko taką jak zajadam się w Czechach do knedlików i wszelkich mięs.
    Oczywiście kawał tej świeżej karkówki musi być odpowiedni.
    pozdr
    JUREK ostatnio opublikowa�..kolega KEBABMy Profile

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

karkwka-na-szybko-kuchnia-faceta