Królik w sosie śmietanowym z polentą

 

Królik w sosie śmietanowym z dodatkiem rozmarynu to danie wykwintne i bardzo popularne. delikatne chude mięsko zasmakuje nie jednej

Składniki: 1 królik * 1 cebula * 250 ml bulionu z kostki rosołowej * sól * pieprz * rozmaryn * liść laurowy * ziele angielskie * 1 łyżeczka musztardy z gorczycą * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki masła * śmietana 30% (mały kubek) * natka pietruszki

Składniki na polentę: 150 g kaszki kukurydzianej * 2 szklanki wody z dodatkiem jarzynki * 1 łyżka masła * sól * pieprz * oliwa do pieczenia

Królika dzielimy na porcje, przyprawiamy solą i pieprzem. W dużej patelni (brytfance) podsmażamy mięso na maśle, aby się zarumieniło. Dodajemy zgnieciony czosnek, liść laurowy, troszkę rozmarynu, ziele angielskie i pokrojoną cebulę. Mięso zalewamy bulionem i dusimy pod pokryciem 20-30 min. od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu, gdy sos się zredukuje, dodajemy śmietanę, musztardę i natkę pietruszki całość mieszamy. Przykrywamy mięso i gotujemy przez 10-15 min.

Polenta: W garnku gotujemy wodę z masłem i jarzynką, wsypujemy kaszę, redukujemy gaz i energicznie mieszamy, aby się nie przypaliła i chwilkę gotujemy. Kaszkę przekładamy do naczynia, miseczki lub na głęboki talerz i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną polentę kroimy na dowolne kawałki i podpiekamy na oliwie. Królika przekładamy na talerze, układamy polentę i dowolną surówkę. Królika można podać również z warzywami na parze.

 

 

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.