Królik w sosie śmietanowym z polentą

 

Królik w sosie śmietanowym z dodatkiem rozmarynu to danie wykwintne i bardzo popularne. delikatne chude mięsko zasmakuje nie jednej

Królik w sosie śmietanowym – Składniki:

1 królik * 1 cebula * 250 ml bulionu z kostki rosołowej * sól * pieprz * rozmaryn * liść laurowy * ziele angielskie * 1 łyżeczka musztardy z gorczycą * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki masła * śmietana 30% (mały kubek) * natka pietruszki

Składniki na polentę: 150 g kaszki kukurydzianej * 2 szklanki wody z dodatkiem jarzynki * 1 łyżka masła * sól * pieprz * oliwa do pieczenia

Królik w sosie śmietanowym – Przygotowanie 

Królika dzielimy na porcje, przyprawiamy solą i pieprzem. W dużej patelni (brytfance) podsmażamy mięso na maśle, aby się zarumieniło. Dodajemy zgnieciony czosnek, liść laurowy, troszkę rozmarynu, ziele angielskie i pokrojoną cebulę. Mięso zalewamy bulionem i dusimy pod pokryciem 20-30 min. od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu, gdy sos się zredukuje, dodajemy śmietanę, musztardę i natkę pietruszki całość mieszamy. Przykrywamy mięso i gotujemy przez 10-15 min.

Polenta: W garnku gotujemy wodę z masłem i jarzynką, wsypujemy kaszę, redukujemy gaz i energicznie mieszamy  i chwilkę gotujemy. Kaszkę przekładamy do naczynia, miseczki lub na głęboki talerz i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną polentę kroimy na dowolne kawałki i podpiekamy na oliwie. Królika przekładamy na talerze, układamy polentę i dowolną surówkę. Królika można podać również z warzywami na parze.

 

Dla tych co wolą by króliki biegały po łące. ZOBACZ

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

krlik-w-sosie-mietanowym-z-polent-kuchnia-faceta