Kutia ze śliwkami

 

Kutia jest to potraw pochodząca z dawnych kresów głównie z Ukrainy. Ten przepis dostałem od swojej prababci, która urodziła się we Lwowie. Prababcia przygotowywała ją zawsze na wigilię. Teraz przygotowuje ja moja żona.

Kutia ze śliwkami przygotowywana jest z:  300 g pszenicy * 150 g migdałów * 500 g maku * 5 łyżek miodu * 150 g orzechów włoskich * 6 suszonych fig * sok s połowy cytryny * cukier waniliowy * 10 suszonych śliwek *

Kutia mojej prababci przygotowywana jest w następujący sposób: Pszenicę moczy my przez noc w wodzi. Potem gotujemy i odsączmy z wody. Mak zalewamy wrzątkiem na 3 godziny. Następnie odsączyć i dwukrotnie z mielić maszynką, Orzechy, bakalie i suszone owoce drobno posiekać. Miód podgrzać i wymieszać z makiem, dodać pszenicę,  bakalie, cukier waniliowy i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Kutie można przystroić skórką kandyzowaną z pomarańczy,

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kutia-ze-liwkami-kuchnia-faceta