Kwaśnica

Powoli zbliża się sezon narciarski, a po nartach nie ma jak tradycyjna kwaśnica. Dla tych co nie mogą się doczekać wyjazdu w góry, mam przepis na tradycyjną kwaśnice. Do jej przyrządzenia potrzebujemy.
Składniki.:
- 500 g kiszonej kapusty
- 300 g wędzonych żeberek
- cebula
- marchewka
- pietruszka
- pół selera
- przez
- 4 ziemniaki
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Jak przygotowujemy Kwaśnice;
Posiekać kapustę na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą do wysokości kapusty i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, nałożyć pokrywkę i gotować przez godzinę od czasu do czasu mieszając. Do następnego garnka włożyć żeberka pokrojone na mniejsze kawałki i zalać 2 litrami wody wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Następnie obieramy cebulę, marchew, pietruszkę, seler i oczyścić pora. Dodać warzywa do żeberek i gotować razem przez 30 minut. Teraz należy obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Z wywaru wyciągamy warzywa i wrzucamy ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy ugotowaną kapustę i przyprawy. Gotujemy jeszcze ok 30 minut. Kwaśnica jest nie zastąpiona po wysiłku w górach. Polecam.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.