Kwaśnica

 

 

Powoli zbliża się sezon narciarski, a po nartach nie ma jak tradycyjna kwaśnica. Dla tych co nie mogą się doczekać wyjazdu w góry, mam przepis na tradycyjną kwaśnice.  Do jej przyrządzenia potrzebujemy.

 

Składniki.:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 300 g wędzonych żeberek
  •  cebula
  •  marchewka
  •  pietruszka
  • pół selera
  • przez
  • 4 ziemniaki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Jak przygotowujemy Kwaśnice;

Posiekać kapustę na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą do wysokości kapusty i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, nałożyć pokrywkę i gotować przez godzinę od czasu do czasu mieszając. Do następnego garnka włożyć  żeberka pokrojone na mniejsze kawałki i zalać 2 litrami wody wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Następnie  obieramy cebulę, marchew, pietruszkę, seler i oczyścić pora. Dodać warzywa do żeberek i gotować razem przez 30 minut.  Teraz należy obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Z wywaru wyciągamy warzywa i wrzucamy ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy ugotowaną kapustę i przyprawy. Gotujemy jeszcze ok 30 minut.  Kwaśnica jest nie zastąpiona po wysiłku w górach. Polecam.

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kwanica-kuchnia-faceta