Pieczeń z dzika

W ostatnich latach mięso z dzika i wo gule dziczyzna zniknęła z polskich stołów, nad czym ubolewam, bo kiedyś tym mięsem stała polska kuchnia. Dawniej nie było polskiego stołu i biesiady bez dziczyzny. Dla tego postanowiłem dać wam przepis na Pieczeń z dzika. Zwłaszcza, że dzika u nas ostatnio pod dostatkiem i mięso można kupić bez większych problemow. Dla mieszkańców polecam sprawdzone stoisko w Hali Targowej. Jednak najlepiej smakuje świeżo upolowany.

Jak przyrządzamy pieczeń z dzika.

Pieczeń z dzika – składniki :

1 kg szynki z dzika * 2 łyżki masła * 2 cebule * 1 łyżka mąki *  2 ząbki czosnku * 4 gałązki rozmarynu * 6 ziaren jałowca * sól, pieprz *300 ml wina czerwonego * 200 ml bulionu warzywnego * 1 marchewka * 1 pomidor

Pieczeń z dzika – Sposób przyrządzenia: 

Mięso myjemy i wkładamy do miski. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Połowę warzyw i mięso zalewamy winem z jałowcem, rozmarynem i odkładamy na minimum 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągamy z marynaty (nie wylewamy jej) i na maśle obsmażamy z obu stron na patelni. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przyprawiamy pieprzem i solą i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni Celsjusza piekarnika, marynatę podgrzewamy w garnuszku do wyparowania alkoholu i wlewamy do mięsa, pieczemy około 1,5 godziny. Co jakiś czas podlewamy bulionem warzywnym. Po upieczeniu mięsa, oddzielamy je od sosu i przelewamy sos do garnka. Mąkę roztrzepujemy z wodą i wlewamy do sosu. Doprawiamy według uznania. Najlepiej podawać z kluskami śląskimi lub ziemniakami. Życzę udanej biesidy

 

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

piecze-z-dzika-kuchnia-faceta