Pierogi Calzone – z kurczakiem, brokułem i pieczarkami.

Pierogi Calzone – z kurczakiem, brokułem i pieczarkami.
Pierogi calzone to włoska odmiana pierogów z ciasta drożdżowego. Takie samo ciasto wykorzystuje przy robieniu pizzy. Wykonanie wymaga trochę czasu, ale są tego warte, zresztą sami się przekonacie gdy je spróbujecie. Pamiętajcie, że najlepiej smakuje jak je zrobisz sam. Przygotowałem dla Ciebie prosty przepis, który z łatwością przygotujesz. To co do roboty, bo facet potrafi. Panie też zapraszam.
Składniki na ciasto:
600 g mąka pszenna * 20 g drożdże świeże * 1 szklanka mleko * 4 łyżki olej * 1 łyżka cukru * 1 łyżka soli
Składniki na farsz:
500 g mięsa z kurczaka ( najlepsze jest mięso z nóżek bez kości ) * 400 g pieczarek * brokuł * 2 duże cebule * 1 papryki czerwonej * sól, pieprz, majeranek, bazylia
Ciasto na pierogi calzone: Drożdże rozpuścić w garnku z niewielką ilością ciepłej wody. Dodać sól, cukier i olej. Wszystko dokładnie rozmieszać. .Do miski wsypać mąkę i dodać przygotowany roztwór. Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość.
Przygotowanie farszu na pierogi calzone:
Mięso z kurczaka pokroić w wąskie paseczki. Brokuł umyć, podzielić na mniejsze części i ugotować na pół miękko. Pieczarki obrać i pokroić w w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. Teraz na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę. Dodajemy pieczarki, mięso, paprykę, brokuł, przyprawiamy i dusimy około 20 minut.
Przygotowanie pierogów calzone.
Ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką stolnicę i zagnieść. Ukształtować wałek o grubości ok. 8 cm . Podzielić na 10 części. Każdy kawałek formujemy w na kształt koła ( tak jak na pizzę na cienkim cieście ) na połowę nakładamy farsz tak by pozostał wolny brzeg ( ok. 1,5 cm ). Pozostałą częścią ciasta zakrywamy farsz i lepimy brzegi. Gotowe pierogi układamy na blasze. Wierzch smarujemy rozmieszanym jajkiem. Tak przygotowane wstawiamy do rozgrzanego 220 O C na ok. 20 minut.
Te pierogi najlepiej smakują na gorąco z sosem np pomidorowym lub czosnkowym.
Życzę smacznego.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.